Contractul cu clinica austriacă AKH, pentru transplant pulmonar, trebuie să continue, a declarat, joi, pentru News.ro, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precizând că face demersuri în acest sens. Ministrul a spus că va vorbi cu omologul său austriac, deoarece există pacienţi români care merg la tratament la AKH după ce au beneficiat de transplant pulmonar în această clinică. Bodog a adăugat că luni va vedea raportul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) privind Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti. Potrivit preşedintelui ANT, Radu Deac, Spitalul Sfânta Maria va putea fi inclus în programul naţional de transplant, pentru transplantul de plămân, reevaluarea făcută miercuri arătând că se menţin condiţiile de la acreditare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi (joi, n.r.) sunt la Tulcea, de aceea raportul ANT îl voi vedea luni. Dar ceea ce pot să vă spun este că am discutat ieri (miercuri, n.r.) cu profesorul Walter Klepetko (şeful Programului de Transplant Pulmonar de la clinica universitară AKH din Viena, n.r.). În plus, astăzi voi vorbi cu ministrul austriac al Sănătăţii. Ştiu că avem cinci pacienţi pe listă la Viena, dar datoria mea este să mă asigur că bolnavii transplantati pot merge la clinică pentru tratament, nu-i pot lăsa aşa. Este o situaţie foarte importantă pe care trebuie să o rezolv urgent", a precizat, pentru News.ro, ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a adăugat că face demersuri pentru a relua contractul cu AKH, privind transplantul de plămân.

"Acel contract trebuie să continue pentru aceşti oameni. Aşa cum am declarat, o echipă ANT şi DSP a fost ieri la Spitalul Sfânta Maria. Am cerut că sa fie alţi oameni decât cei care au efectuat inspecţia în vederea acreditării. Nu am văzut încă raportul pentru că sunt la Tulcea. Dar să ştiţi că Spitalul Sfânta Maria este inclus în programul naţional cu transplant hepatic", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Preşedintele ANT, Radu Deac, a declarat, joi, pentru News.ro, că Spitalul Sfânta Maria va putea fi inclus în programul naţional de transplant, pentru transplantul de plămân, reevaluarea făcută miercuri arătând că se menţin condiţiile de la acreditare, iar medicul român Igor Tudorache este de acord să vină de la Hanovra să opereze în spitalul bucureştean,

În decembrie 2016, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, împreună cu experţi străini, printre care şi un membru din fundaţia Eurotransplant, ar fi trebui să facă verificări la Spitalul "Sfânta Maria”, pentru a vedea dacă unitatea sanitară îndeplineşte condiţiile pentru transplant pulmonar.

Controlul fusese anunţat de ministrul Sănătăţii de atunci, Vlad Voiculescu, care afirma că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi că este pregătit pentru transplant pulmonar.

Managerul Spitalului "Sfânta Maria”, Narcis Copcă, le-a transmis atunci experţilor străini să nu vină la unitatea sanitară, el declarând pentru News.ro că motivul invocat a fost că centrul de transplant este deja acreditat.

Narcis Copcă preciza că a discutat cu unul dintre membrii Eurotransplant şi i-a semnalat trei aspecte, în contextul verificărilor care ar urma să fie făcute la Spitalul "Sfânta Maria”, respectiv că unitatea sanitară are acreditare pentru transplant şi că Eurotransplant este citată în dosarul penal deschis în urma plângerii care îl vizează pe Vlad Voiculescu, “pentru ucidere din culpă, după ce a refuzat transplantul unui pacient aflat pe lista de aşteptare".

Managerul Spitalului "Sfânta Maria” mai spunea că venirea unui membru al Eurotransplat la unitatea sanitară încalcă legea atâta vreme cât această fundaţie "are interes în preluarea ilegală a organelor donate în România şi valorificarea acestora în străinătate”.

Unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite, unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50 la sut[ mai mare faţă de anul trecut, arăta Inspecţia Sanitară de Stat, după controlul făcut anul trecut la unitatea sanitară.

După raportul Inspecţiei Sanitare de Stat, managerul Spitalului “Sfânta Maria” a susţinut că unitatea este pregătită să facă transplant în orice clipă, că există echipamente, un laborator care funcţionează 24 de ore din 24 şi o echipă complexă formată din chirurgi, medici de terapie intensivă, pneumologi, infecţionişti şi asistenţi medicali, toţi pregătiţi în centre din străinătate.

Spitalul "Sfânta Maria” este acreditat ca Centru de Transplant Pulmonar din 10 martie 2016.

La începutul lunii martie 2016, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara, pentru News.ro, că sunt trei spitale la care autorităţile s-au gândit pentru transpantul de plămân: Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", Spitalul Militar Central şi Spitalul ”Sfânta Maria”, care a şi depus dosarul complet şi a fost acreditat.

O lună mai târziu, Ministerul Sănătăţii, atunci condus de Patriciu Achimaş Cadariu, spunea că românii programaţi pentru transplant pulmonar la Viena vor fi operaţi după ce vor fi identificaţi donatori, iar în paralel se va dezvolta în România un Centru Naţional de Transplant. Ministerul preciza că transplantul pulmonar va fi reluat, în scurt timp, prin semnarea scrisorii de intenţie între Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, un ONG cu sediul în Olanda care intermediază prelevarea şi acordarea de organe.

La sfârşitul lunii martie, când a fost încheiat acordul cu Eurotransplant, Victor Zota declara că, potrivit înţelegerii, primii plămâni sunt oferiţi Spitalului "Sfânta Maria”, iar dacă unitatea sanitară nu-i poate folosi la transplant, ei vor fi oferiţi Eurotransplant, "cu dedicaţie pentru AKH".

Şeful Secţiei de chirurgie toracică şi al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, Walter Klepetko, spunea atunci că, în urma acestui acord, vor putea fi operaţi cinci-şase pacienţi români, dar preciza că România trebuie să aibă propriul sistem de transplant.

Medicii de la Viena spuneau, în ianuarie 2016, că Eurotransplant a interzis clinicii din Viena să le dea organe românilor, pe motiv că Romania nu este, la rândul ei, ţară donatoare. Clinica AKH din Viena oprise transplantul de plămâni în cazul românilor, deşi Ministerul Sănătăţii plătise operaţiile pentru şapte bolnavi, respective 120.000 de euro pentru fiecare pacient. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.