Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a referit, luni, la modul cum s-a făcut transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor, cei mai mulţi fiind preluaţi de familii cu maşinile personale, precizând că înţelege că nu au fost suficiente ambulanţe care să îi transporte pe toţi, dar că acea imagine "nu face cinste sistemului de sănătate publică".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Lucian Bode a declarat, luni, că demersul de transformare a Spitalului Foişor într-o unitate COVID a fost unul legitim. 
 
"Am văzut că demersul a fost unul legitim. Faptul că imediat cele 20 de paturi ATI au fost ocupate, faptul că am avut un weekend în care 1.531 de paturi ATI erau ocupate şi acum vedem că acest număr scade la 1.520 şi sunt convins că el va scădea în zilele următoare, decizia noastră a fost una cât se poate de corectă de a asigura un număr suplimentar de paturi ATI pentru că nu doar la Foişor am făcut acest lucru, avem patru TIR-uri cu paturi ATI, toate patru în funcţiune, cel de-al cincilea are defecţiune tehnică, în aceste zile va fi remediată această defecţiune în afara ţării, la firma furnizoare, şi va pleca în această săptămână la Piatra Neamţ”, a explicat Lucian Bode.
 
El a precizat că decizia legată de modul cum sunt externaţi pacienţii aparţine medicului curant şi familiei pacienţilor. 
 
"Decizia cu privire la modul în care sunt externaţi pacienţii aparţine medicului curant, pacientului şi familiei. În consecinţă, cei care au fost transferaţi, 14 dacă nu greşesc la număr, transferaţi la alte spitale, au fost preluaţi cu ambulanţele şi transferaţi la alte spitale. Ceilalţi, până într-o sută, doar în noaptea de vineri, decizia de a-i transfera cu mijloace proprii, cu autovehicule personale a fost luată de medicul curant împreună cu pacientul, împreună cu familia. M-a şocat şi pe mine să văd cum un pacient externat este introdus în portbagajul unei maşini chiar dacă maşina era una de lux. Şi am întrebat cum este posibil aşa ceva. Familia, împreună cu medicul curant, împreună cu pacientul, a spus: am pregătit maşina personală, chiar am modificat pe bancheta din spate şi tot ce era necesar acolo pentru a-l putea externa noi aşa cum ne dorim noi, nu avem nevoie de ambulanţă”, a menţionat ministrul de Interne.
 
El crede că, dacă ar fi fost disponibile ambulanţe, atunci pacienţii erau externaţi cu acestea. 
 
"În schimb, eu cred că acolo dacă erau suficiente ambulanţe, totuşi vorbim de peste 100 de ambulanţe că ar fi trebuit să fie la dispoziţie într-un moment în care presiunea pe sistemul medical era una foarte, foarte mare în Bucureşti, dacă totuşi am luat această decizie atât de târziu, eu cred că era necesar ca toţi pacienţii, indiferent că aleg varianta să se deplaseze cu mijloace personale, să li se pună la dispoziţie această alternativă, şi anume externarea spre casă cu ambulanţa. Înţeleg că nu au fost suficiente ambulanţe, dar imaginea pe care am văzut-o cu toţii vineri seara nu face cinste şi sistemului de sănătate publică din România”, a transmis Bode.
 
El a făcut precizări legate şi de prezenţa Jandarmeriei, vineri seara, la Spitalul Foişor. 
 
"Ca să lămuresc public când şi în ce condiţii a fost chemată Jandarmeria pentru menţinerea ordinii publice, responsabilitatea asigurării măsurilor de pază de la respectiva activitate revenea firmei de pază, în condiţiile în care ei se vedeau depăşiţi de situaţie aveau obligaţia să solicite sprijin Poliţiei şi Jandarmeriei. Din păcate, nimeni nu ne-a solicitat acest lucru şi din proprie iniţiativă unitatea de jandarmi a decis să participe şi să se implice în asigurarea ordinii şi liniştii publice în faţa Spitalului Foişor fără să fie solicitaţi la acest lucru. În consecinţă rolul Jandarmeriei a fost acela de a asigura protecţia celor care erau în situaţia de a fi externaţi în faţa spitalului, din proprie iniţiativă, fără să fi fost solicitaţi”, a mai afirmat Lucian Bode.
 
Aproximativ 100 de pacienţi ai spitalului au fost transferaţi începând de vineri seară la alte unităţi medicale sau au fost externaţi ca urmare a deciziei de a fi transformat în spital COVID, ceea ce a provocat şi critici, dar şi proteste la poarta unităţii medicale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.