Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că unele dintre recomandările Avocatului Poporului din raportul privind situaţia Poliţiei Române "pot fi analizate şi puse în practică”, însă ţine să sublinieze că raportul conţine şi unele elemente care sunt deja implementate la nivelul instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucian Bode a povestit, miercuri seară, că verificarea Avocatului Poporului a pornit de la o sesizare primită de la o persoană din oraşul braşovean Victoria, unde se reclama lipsa serviciului de noapte în Poliţie.

"Nu am reuşit să studiez în detaliu acest raport şi cu siguranţă lucruri semnalate acolo pot fi analizate şi puse în practică de către MAI, dar în acelaşi timp, trebuie să spunem adevărul: lipsa procedurilor de intervenţie a poliţiştilor - una dintre recomandări - este un neadevăr. Nu poţi să spui că nu ai proceduri, procedurile există. (... ) În al doilea rând, am văzut că se fac recomandări legate de dotări. Sunt de acord că în structurile MAI este nevoie de investiţii, dar nu putem să nu ne uităm că în ultimii ani acest lucru s-a întâmplat. Nu se poate întâmpla peste noapte”, a afirmat Lucian Bode, la Antena 3.

El a dat exemple achiziţia a 26.000 de pistoale, 5.000 de maşini noi şi de echipamente de protecţie pentru Poliţia Română.

"Am înţeles sesizarea şi preocuparea doamnei Renate Weber, Avocatului Poporului în ansamblu, că este o instituţie. Unele propuneri sunt deja îndeplinite, altele sunt în curs de realizare şi, sigur, tot timpul este loc de mai bine”, a adăugat Bode.

Ministrul de Interne a precizat că anul trecut au fost modernizate "câteva sute" de sedii ale Poliţiei, iar pentru acest an sunt propuse spre modernizare 40 de sedii. El a reafirmat că sunt 180 de sedii de poliţie fără toaletă, catalogând situaţia drept "o ruşine pentru Poliţia Română" şi anunţând că se alocă fonduri pentru remedierea situaţiei.

Ministrul consideră că "reformă" este cuvântul potrivit care să descrie ceea ce trebuie să se întâmple în structurile ministerului, iar această reformă trebuie începută încă din şcoală, în opinia sa.

Bode a precizat că în sondajele de opinie încrederea populaţiei în Poliţia Română este undeva la 40%, el considerând că "nu este puţin, dar nu e nici mult dacă ne uităm la alte structuri, cum e Armata".

Lipsa de poliţişti afectează, în mediul urban, în mod special, departamentele judiciare, unde personalul este copleşit de numărul mare de dosare, iar în mediul rural afectează întreaga activitate, permanenţa la sediul unităţii de poliţie fiind aproape imposibil de asigurat, relevă un raport prezentat, miercuri, de Avocatul Poporului. Din acelaşi document rezultă că sediile unor secţii de poliţie sunt degradate, în altele staţiile de emisie - recepţie din dotare nu au semnal, în timp ce în cazul secţiilor din mediul rural nu există utilităţi, iar încălzirea se face cu lemne, pe care poliţiştii le primesc întregi si le sparg în spatele secţiei, unde este de altfel şi toaleta. O situaţie specială se înregistrează la Rucăr, unde ţeava de gaz trece chiar pe lângă sediul poliţiei, care are încălzire cu lemne. De asemenea, raportul mai notează că armamentul este vechi şi depăşit din punct de vedere tehnic, existând risc de accidentare, staţiile de emisie-recepţie nu funcţionează în toată aria de acoperire, din cauza absenţei releelor, iar vestele antiglonţ şi antiînjunghiere uneori lipsesc sau sunt insuficiente, fiind înregistrată şi o situaţie în care raportul este de o vestă la opt posturi de poliţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.