Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că de la intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului care sancţionează comportamentul agresiv în trafic, peste o mie de şoferi au fost amendaţi în baza boii legislaţii, în 40 de cazuri fiind vorba despre sancţiuni contravenţionale pentru comportament agresiv urmat de accident soldat cu pagube materiale. După modificarea legislaţiei, autorităţile constată o reducere a numărului de accidente grave, dar şi a numărului deceselor şi răniţilor în evenimente rutiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„De la data intrării în vigoare a OG nr. 1 din 2022, au fost aplicate deja peste 1.000 sancţiuni contravenţionale pentru comportament agresiv şi aprox. 40 de sancţiuni contravenţionale pentru comportament agresiv urmat de accident soldat cu pagube materiale. Vreau să subliniez faptul că noile prevederi legale, de înăsprire a sancţiunilor şi de sancţionare a comportamentului agresiv în trafic, îşi dovedesc eficienţa, fiind înregistrată, în perioada de după adoptarea acestora, o reducere a numărului de accidente rutiere grave (-54), a persoanelor decedate (-20), precum şi a răniţilor grav (-48), comparativ cu perioada similară a anului 2021.Nu este suficient dar este un indiciu bun că noua legislaţie aşa cum a fost gândită contribuie eficient la salvarea de vieţi omeneşti”, a afirmat Lucian Bode în discursul ţinut la Forumul siguranţei rutiere.
OG nr. 1 din 2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile a instituit nouă noi contravenţii pentru fapte considerate comportament agresiv în trafic, acestea fiind sancţionate cu amenzi din clasa II şi III de sancţiuni, respectiv de la 580 lei la 1.160 lei.
Totodată, noua legislaţie a introdus noi prevederi care vizează sancţionarea nerespectării regulilor de circulaţie pe autostradă, fiind instituite sancţiuni mai aspre în cazul circulaţiei nejustificate pe banda de urgenţă a autostrăzilor şi a fost introdusă sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 120 de zile în cazul comiterii unor abateri de circulaţie pe autostradă.
Ministrul de Interne a vorbit, la Forumul siguranţei rutiere şi despre fenomenul legat de şoferii care consumă droguri. 
„Este cu adevărat cutremurător ceea ce se întâmplă. Nu vreau să dau un verdict, însă consumul de droguri la volan riscă să îl egalizeze pe cel de alcool”, a afirmat Bode în acest context.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.