Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la bilanţul MAI, că infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 12% faţă de 2019, precizând că este cea mai mică valoare din ultimii 11 ani. El a mai afirmat că va continua dotarea cu echipamente de protecţie, urmând ca în acest an să fie cumpărate pistoale pentru Poliţia de Frontieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Lucian Bode a precizat că scăderi importante s-au înregistrat şi în privinţa infracţionalităţii stradală, a celor comise cu violenţă şi contra patrimoniului.
 
“În ceea priveşte siguranţa cetăţeanului şi evoluţia fenomenului infracţional. Din punct de vedere al evoluţiei fenomenului infracţional aş dori să subliniez faptul că infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 12% faţă de 2019, fiind cea mai mică valoare din ultimii 11 ani. Scăderi importante au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte infracţionalitatea stradală, infracţiunile grave comise cu violenţă, infracţiunile contra patrimoniului”, a explicat ministrul MAI. 
 
El a precizat că aspecte pozitive sunt înregistrate şi la scăderea numărului de infracţiuni în mediul rural şi a numărului de accidente rutiere grave. 
 
“Aspecte pozitive se înregistrează şi în cazul celorlalţi indicatori care reflectă evoluţia fenomenului infracţional, respectiv, scăderea numărului de infracţiuni înregistrate în mediul rural, scăderea numărului de accidente rutiere grave. Totuşi există şi judeţe care nu se înscriu în acest trend descrescător al infracţionalităţii sau care nu au înregistrat rezultate semnificative şi am solicitat o analiză mai riguroasă pentru a vedea care sunt cauzele pentru a putea a decide măsuri în vederea creşterii siguranţei comunităţilor respective”, a precizat Lucian Bode. 
 
El a a prezentat şi activităţile organizate pentru  prevenirea şi combaterea criminalităţii, terorism şi criminalitate organizată. 
 
“Pentru contracararea criminalităţii organizate, prin structurile de profil, s-au desfăşurat sub coordonarea DIICOT, ori prin activităţi proprii, 1.500 de acţiuni operative, fiind destructurate 129 de grupuri organizate, formate din peste o mie de persoane care au fost trimise în judecată. În urma acestor acţiuni au fost confiscate importante sume de bani şi bunuri şi au fost instituite sechestre asiguratorii asupra a 331 de imobile şi 333 de autoturisme. În ceea ce priveşte evaziunea fiscală şi criminalitatea economică financiară. Pe de altă parte au fost instituite asiguratorii în valoare de aproape 700 de milioane de lei în domeniul combaterii criminalităţii economico-financiare, iar strict pe evaziunea fiscală valoarea bunurilor indisponibilizate a fost de peste 290 de milioane de lei”, a transmis Lucian Bode. 
 
El a mai afirmat că deficitul de resurse umane în cadrul MAI este de peste 15%. 
 
“Referitor la deficitul de resurse umane de peste 15%  vă pot spune că deja am luat câteva măsuri. Am organizat concursuri pentru trecerea agenţilor şi subofiţerilor în corpul ofiţerilor, am început admiterea în şcolile de agenţi şi subofiţeri, iar acolo unde nu vom avea specialişti vom încadra din sursă externă. Nu ne vom limita doar la a încadra oameni pe funcţii, ci vom optimiza structurile, în special cele de suport pentru a aduce oameni acolo unde este cea mai mare nevoie de ei”, a mai declarat ministrul MAI. 
 
Lucian Bode a anunţat că va continua în acest dotarea angajaţilor cu autospeciale şi echipamente de protecţie. 
 
“Vom continua dotarea cu autospeciale, dar şi cu echipamente de protecţie şi tehnică de intervenţie. Dacă anul trecut au fost cumpărate pistoale pentru Poliţia Română, anul acesta ne-am propus să achiziţionăm pentru Poliţia de Frontieră. De asemenea, de echipamente şi tehnică performantă vor beneficia şi structurile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Vom investi în modernizarea sediilor unde structurile operative îşi desfăşoară activitatea astfel încât să oferim condiţii de muncă în raport cu cerinţele pe care le avem de la angajaţi”, a mai transmis Lucian Bode.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.