Blocul Naţional Sindical (BNS) face, joi, un apel către ministrul Muncii, Sinona Bucura Oprescu, pentru a savla 700 de ocupaţii din România care riscă să dispară de la 1 septembrie, în urma unor decizii ale Autorităţii Naţionale Pentru Calificări. Sunt vizate mesarii ca cea de tâmplar, electrician, asistent maternal, zidar, antreprenor, care nu au dispărut de pe piaţă. Sindicaliştii avertizează, chiar, că PNRR cuprinde bani pentru formarea profesională în unele ocupaţii care nu vor mai exista.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu un deficit uriaş pe piaţa muncii de peste 300 de mii de lucrători, Guvernul - prin Autoritatea Naţională pentru Calificări şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale – se pregăteşte să mai dea o lovitură forţei de muncă din România! Pentru aproape 700 de ocupaţii nu se va mai putea forma personal calificat”, susţin, joi, reprezentanţii BNS, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, printre cele 700 de ocupaţii, se numără cele de: tâmplar, zidar, mecanic reparaţii, zugrav, vopsitor, electrician, salvamar, bonă, şofer de marfă şi persoane, asistent maternal, asistent medical, agent poştal, alpinist utilitar sau analist de informaţii.

”Concret, două decizii ale Autorităţii Naţionale pentru Calificări (nr. 257 şi 258) prevăd eliminarea a unui număr de 661 de standarde ocupaţionale, printre care şi cele menţionate mai sus, justificarea fiind că acestea n-au mai fost actualizate în ultimii 10 ani. În lipsa acestor standarde, de la data de 1 septembrie, furnizorii de formare profesională a adulţilor nu mai pot derula programe pentru aceste ocupaţii”, mai arată sindicaliştii.

”Evident, există ocupaţii care nu mai sunt actuale într-un deceniu, dar sunt şi ocupaţii pentru care nu a existat un proces de deteriorare în timp, precum cea de şofer, lutier sau manager. Eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaţionale este toxică pentru piaţa muncii şi pentru piaţa de formare profesională. Autorităţile de resort nu au gândit nicio soluţie alternativă. Asta înseamnă că, pentru ocupaţia de electrician, de exemplu, nu mai pot fi organizate cursuri de calificare, iar angajatorii vor trebuie să se descurce cu lucrătorii care sunt pe piaţă şi au aceste atestate. Efectiv nu mai pot aduce forţă de muncă nouă în domeniu. Nu înţelegem nici de ce sunt arhivate standardele ocupaţionale pentru care actualizarea nu ar aduce nimic în plus, cum este ocupaţia de zidar, unde nu s-a schimbat nimic. Ea se practică la fel ca acum 15 sau 20 de ani”, a declarat coordonatorul Departamentului de Educaţie şi Formare din cadrul Blocului Naţional Sindical, Radu Comşa.

Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are la dispoziţie peste 200 de milioane de euro pentru zona de antreprenoriat social şi tocmai a publicat ghidurile de finanţare, iar peste câteva zile se vor putea depune proiecte.

”Miile de cetăţeni care vor dori să-şi înceapă o carieră de antreprenor în economia socială vor trebui obligatoriu să obţină, în urma unui curs de calificare, diploma necesară. În condiţiile date, nimeni nu îi va mai putea califica. Asta pentru că nu se va mai putea forma personal calificat pentru ocupaţia de antreprenor în economia socială de la 1 septembrie. Ne întrebăm, astfel, cum vom

folosi fondurile europene din Programul de Ocupare. Cu alte cuvinte, acest program va fi îngropat!”, au mai transmis sindicaliştii.  

Un alt exemplu oferit de sindicalişti este cel al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care şi-a propus să formeze profesional 15.000 de asistenţi maternali.

”Şi acestă ocupaţie este propusă pentru eliminare de la data de 1 septembrie. Ne întrebăm cum se va putea asigura formarea celor 15.000 de persoane acum? În acest context, Blocul Naţional Sindical face un apel către ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, să ia măsurile necesare care să conducă la abrogarea, în regim de urgenţă, a celor două decizii emise de Autoritatea Naţională pentru Calificări”, mai transmit oficialii BNS.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.