Bitdefender anunţă că a dezvoltat, împreună cu Poliţia Română, Europol şi alte instituţii de aplicare a legii, un utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celei mai recente versiuni a clasei de ransomware GandCrab.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanilor companiei Bitdefender, GandCrab a infectat până acum jumătate de milion de victime, iar kiturile de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descărcate de 114.000 de utilizatori, care nu au mai plătit astfel zeci de milioane de euro atacatorilor.

Bitdefender, cu sprijinul Europol, Poliţiei Române şi altor instituţii de aplicare a legii, precum FBI, a dezvoltat un utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celei mai recente versiuni a clasei de ransomware GandCrab.

Sursa citată arată că ameninţarea GandCrab a făcut pagube de sute de milioane de dolari, inclusiv în România, şi a devenit cea mai prolifică formă de ransomware a momentului. Decriptorul le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor şi poate decripta versiunile 1, 4 şi 5 ale GandCrab.

"Lansarea acestui decriptor este o descoperire revoluţionară care arată cât de eficientă este colaborarea dintre companiile de securitate cibernetică şi instituţiile de aplicare a legii. Am petrecut luni de zile lucrând la acest instrument şi am alocat o infrastructură considerabilă ca să îl facem posibil: victimelor li se redă acum accesul la viaţa digitală fără niciun cost", au declarat reprezentanţii Bitdefender.

În 2018, GandCrab a suferit transformări radicale, mai ales după ce Bitdefender a pus la dispoziţie, în iarnă, un instrument de decriptare pentru prima versiune a acestuia, dezvoltat tot cu sprijinul instituţiilor locale şi internaţionale de aplicare a legii.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din email-uri emailuri nesolicitate.

Decriptorul pentru GandCrab poate fi descărcat în mod gratuit de pe pagina Bitdefender Labs <https://labs.bitdefender.com>  şi de pe site-ul <https://www.nomoreransom.org/ro/decryption-tools.html> 

De asemenea, într-un comunicat de presă al Poliţiei Române, pentru combaterea aceste ameninţări au făcut front comun autorităţi de aplicare a legii din mai multe state (Bulgaria, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, UK - NCA şi Metropolitan Police, Ungaria, USA – FBI) împreună cu Poliţia Română şi Europol.
 
Conform sursei citate, proiectul No More Ransom a fost lansat, în iulie 2016, de poliţia naţională olandeză şi Europol, instituţia de combatere a criminalităţii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creşte nivelul de colaborare dintre sectoarele public şi privat în lupta contra ransomware. Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informaţii suplimentare despre ransomware şi modul în care se pot feri de această ameninţare.

Întreaga activitate de cooperare investigativă internaţională s-a făcut prin intermediul proiectului EMPACT, prioritatea Cybercrime Attacks Against Information Systems. Ciclului de politici europene EMPACT au ca prioritate lupta împotriva criminalităţii organizate, în perioada 2018-2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.