Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender a anunţat, miercuri, că a identificat recent o serie de vulnerabilităţi în camera de supraveghere Guardzilla, folosit pentru monitorizarea locuinţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Specialiştii avertizează că vulnerabilităţile găsite permit compromiterea totală a dispozitivului şi invadarea vieţii private a victimei.

”Atacatorul poate porni camerele video de la distanţă şi obţine imagini live din locuinţele în care sunt amplasate şi le poate da diverse comenzi. Modelul este suficient de bine vândut pentru a stârni interesul criminalilor informatici, aplicaţia de instalare a camerei fiind descărcată de peste 100.000 de utilizatori, doar din magazinul Google Play”, se arată în comunicat.

Cercetările Bitdefender arată că numărul total al acestora ar depăşi 400.000, ţinând cont de seriile unice de identificare a dispozitivelor. În momentul de faţă, vulnerabilităţile depistate sunt încă prezente în sistemul de operare.

Deşi unii dintre vectorii de atac pot fi blocaţi eficient de soluţiile de securitate de pe piaţă, anumite deficienţe nu pot fi remediate fără intervenţia directă a producătorului, potrivit Bitdefender.

”Adopţia în creştere a dispozitivelor conectate la internet a contribuit la dezvoltarea sectorului caselor inteligente şi a deschis infractorilor cibernetici noi oportuniţăţi de a pătrunde în locuinţele oamenilor. Cercetările de acest fel arată cum unii producători de gadgeturi înţeleg mult prea puţin sau deloc cât de importantă este securitatea şi se preocupă strict ca acestea să funcţioneze”, a spus un cercetător în ameninţări informatice în cadrul Bitdefender, Alexandru Bălan.

De-a lungul timpului, specialiştii de la Bitdefender au găsit vulnerabilităţi în numeroase dispozitive inteligente, precum prize electrice, becuri conectate, sisteme audio smart, routere, camere pentru monitorizarea bebeluşilor şi alte tipuri de aparate de supraveghere video. Specialiştii recomandă utilizatorilor ca, înainte de a cumpăra dispozitivul, să citească recenzii ale produsului, să afle opiniile altor utilizatori legate de modul în care funcţionează şi să verifice frecvenţa cu care producătorul trimite update-uri.

”Actualizaţi dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Asiguraţi-vă că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele iniţiale. Utilizaţi o soluţie de securitate destinată protecţiei echipamentelor smart”, se arată în comunicat.

Un studiu din 2018 realizat de Bitdefender arată că 95% dintre vulnerabilităţile detectate în dispozitive smart sunt legate de firmware, iar 42% dintre toate erorile de securitate asociate firmware-ului implică restricţionarea accesului la servicii, ceea ce înseamnă că dispozitivul devine nefuncţional permanent sau temporar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.