Serviciile Judeţene de Ambulanţă au fost solicitate, anul trecut, de peste 3,3 milioane de ori, numărul fiind, însă, în scădere faţă de 2021 cu peste 5%. Cu toate acestea, numărul pacienţilor în stare gravă, de cod roşu, a fost în creştere cu 3%. În ceea ce priveşte autospecialele, oficialii DSU precizează că mai mult de jumătate dintre acestea sunt mai vechin de 10 ani, iar deficitul de personal este în creştere. De asemenea, DSU precizează că numărul cazurilor pentru SMURD a fost în creştere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada 2015-2022, solicitările la caz ale Serviciilor Publice de Ambulanţă se menţin pe o tendinţă ascendentă de 20,10%. Comparativ între anul 2022 şi 2021, se evidenţiază o scădere de 5,95% a solicitărilor. În anul 2022 s-au înregistrat 3.322.729 solicitări”, se arată, marţi, în bilanţul DSU pentru anul 2022.

Oficialii instituţiei precizează că Serviciile Publice de Ambulanţă desfăşoară mai multe tipuri de misiuni, ca de exemplu transporturi simple neasistate, asistenţă medicală la domiciliu etc., intervenind la cazuri de cod verde, galben şi roşu.

”Din punct de vedere al încadrării pe coduri de culoare a pacienţilor, la pacienţii de cod roşu observam o creştere de 3,31% comparativ cu anul 2021, o creştere de 6.22% la pacienţii de cod galben faţă de 2021 şi o scădere de 27,75% a pacienţilor de cod verde faţă de anul 2021. În anul 2022, intervenţiile la cazurile cod roşu s-au situat la valoarea de 353.973”, mai arată DSU.

”Comparativ cu echipajele SMURD, care intervin preponderent la cazurile de cod roşu şi la cele de cod galben, în anul 2022, acestea au intervenit la 474.947 cazuri, observând-se o creştere importanta a numărului intervenţiilor realizate de  echipajele SMURD atât de tip B, cât şi pe ambulantele de terapie intensivă mobilă de tip C”, se mai arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte rata de succes la resuscitarea a persoanelor aflate în stop cardio respirator asistate de echipajele serviciilor de ambulanta, procentul de 9% se încadrează în valoarea europeană care este intre 8 si 13%.

Deficit de personal şi ambulanţe vechi

”La nivelul personalului serviciilor de ambulanţa, se observa o scădere în procent de 4.04% fata de 2021, cu o cifră de 11.744 de persoane. La nivel naţional, numărul medicilor care îşi desfăşoară activitatea pe ambulanţele SAJ, se observă o scădere în procent de 2,17%. Dat fiind faptul că pe durata pandemiei au fost suspendat programul de pregatire pentru obtinerea atestatului în medicină de urgenţă, situaţia medicilor care detin atestatul este staţionară”, a mai transmis DSU.

Comparativ cu anul 2021, în anul 2022 se observa o creştere de 12,81% a încadrărilor pentru asistenţi medicali cu studii superioare, precum şi o creştere cu 1,08% a încadrărilor pentru asistenţi medicali cu studii medii.

De asemenea, comparativ cu anul 2021, în anul 2022 la categoria şoferi autosanitară se înregistrează o creştere a personalului în procent de 0,37%, precum şi o scădere de 0,22% la categoria ambulanţieri.

Oficialii DSU arată că, în ceea ce priveşte vechimea ambulantelor, între 0-5 ani, avem un procent de 34,66%, 0,66% între 5-7 ani, 13,69% între 7-10 ani şi 50,99% peste 10 ani.

”La nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit la începutul anului 2023 o comisie de specialişti, cu reprezentare largă, atât din cadrul serviciilor de ambulanţă, cât şi din cadrul UPU-SMURD şi al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, care a urmărit revizuirea specificaţiilor tehnice pentru ambulanţele care vor fi achiziţionate, astfel încât dotarea acestora să fie în conformitate cu toate evoluţiile tehnicii şi a tehnologiilor medicale actuale. Toate aceste contribuie la realizarea caietului de sarcini şi începerea demersurilor de achiziţie a 1200 de ambulanţe”, a mai transmis DSU.

Creştere a intervenţiilor SMURD

La nivelul SMURD, comparativ cu anul 2021, se prezintă o creştere de 0,71% la intervenţiile medicale de urgenţă, o creştere de 1.21% la intervenţiile la accidente rutiere, precum şi o scădere de 12,68% a alertelor false.

”Se poate observa o creştere importanta a numărului de pacienţi care au necesitat intubaţie orotraheală şi de asemenea o creştere importanta a numărului de pacienţi ce au necesitat dispozitive supraglotice”, se mai arată în document.

”În comparaţie cu anul 2021, în anul de referinţă se înregistrează o creştere în procent de 11,17% a numărului de persoane asistate medical de echipajele SMURD, precum şi o creştere în valoare de 23% a numărului de copii asistaţi medical de către aceştia”, se mai arată în bilanţ.

Potrivit documentului, atât numărul persoanelor adulte cât şi numărul copiilor asistaţi medical sau de echipajele de prim ajutor calificat din cadrul SMURD prezintă o evoluţie de la an la an, semnificativă fiind creşterea din anul 2022, faţă de de 2021, 11,17%, respectiv 23%.

”Văzând media europeană între 8 şi 13 % procent de persoane la care s a obţinut ritm cardiac post resuscitare, putem spune că cele 14% din persoanele resuscitate de echipajele SMURD se încadrează în media europeană, depasind-o cu un procent”, se mai arată în documentul citat

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.