Adresabilitatea în serviciile de urgenţă din ţară a crescut, în 2022, cu 31,33%, faţă de 2021, au transmis, marţi, oficialii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la prezentarea bilanţului. În acelaşi timp, numărul cazurilor de COVID-19 a fost în scădere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La nivelul Unităţilor de Primiri Urgenţe, se observă adresabilitatea în creştere în serviciile de urgenţă, odată cu scăderea cazurilor de COVID-19, cu un procent de 31,33, faţă de 2021”, au transmis, marţi, oficialii DSU, cu ocazia bilanţului activităţii pentru anul 2022.

Potrivit datelor prezentate, 15% din cazuri reprezintă cazurile de cod roşu şi galben, iar alte 15% reprezintă cazurile de cod albastru şi alb, cazuri ce ar fi putut sa fie rezolvate in alta parte decat in UPU.

”Cele 70% din cazuri sunt de cod verde necesitând îngrijiri şi investigatii în UPU, chiar dacă viaţa acestora nu este pusă în pericol imediat. Cazurile clasificate sub codul verde includ pacienţii cu fracturi de membre, plăgi, dureri abdominale si alte afecţiuni care necesita consulturi medicale şi investigaţii în regim de urgenţă”, au precizat oficialii DSU.

Aceştia au explicat că, în anul 2022, 69,61% din totalul de prezentări au ajuns la unitatile de primiri urgenta cu mijloacele proprii.

”Numărul manevrelor medicale efectuate în UPU/CPU au fost în creştere, în contradicţie cu numărul prezentărilor, ceea ce ne face să spunem că, deşi jurnalul prezentărilor a fost mai mic, o parte din pacienţii prezentaţi in UPU au fost în stare mai gravă şi necesitau mai multe resurse”, se mai arată în bilanţ.

Oficialii DSU precizează, de asemenea, că deficitul de medici de medicină de urgenţă din UPU/CPU a fost uşor corectat în anul 2022.

”Numărul total de medici este într-un trend ascendent cu o creştere de 9,05% fata de 2021. În ceea ce priveşte numărul asistenţilor medicali, în anul 2022 avem o creştere de 1,50%”, mai arată oficialii DSU.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.