Vicepremierul Dan Barna cataloghează creşterea economică înregistrată de România drept "remarcabilă" şi arată că aceasta "creează spaţiu bugetar" în perioada următoare. Barna susţine că eventuale majorări ale pensiilor şi salariilor vor avea aloc anul viitor "în funcţie de performanţa economică". "(...) e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, aşa cum e gândit acuma, nu va mai funcţiona, va intra în colaps şi asta pentru că avem generaţii foarte numeroase care vor ieşi la pensie în perioada următoare", consideră el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Avem o creştere economică remarcabilă, record, aş putea să spun, şi asta e un lucru foarte bun. E un mesaj care creează spaţiu bugetar pentru perioada următoare. Deocamdată anul acesta nu vorbim de creşteri nici în zona de pensii, nici în zona de salarii. Vom vedea de anul viitor, în funcţia de performanţa economică”, a afirmat vicepremierul Dan Barna, sâmbătă, în timpul unei vizite la un centru drive thru deschis lângă Ploieşti.
 
El consideră că discuţia despre o reformă a sistemului de pensii nu poate fi evitată "la nesfârşit”, mai ales în contextul în care generaţiile de "decreţei” vor ieşi la pensie în perioada următoare. 
 
"Nu putem să evităm la nesfârşit discuţia despre sistemul de pensii pentru că e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, aşa cum e gândit acuma, nu va mai funcţiona, va intra în colaps şi asta pentru că avem generaţii foarte numeroase care vor ieşi la pensie în perioada următoare, generaţiile numite «decreţei» în limbajul comun. În momentul în care aceste generaţii ies la pensie, generaţiile care vin in urmă sunt, numeric vorbind, ca o piramidă cu vârful în sus, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puţine persoane active ca forţă de muncă pe piaţa muncii, iar numărul de pensionari va fi mult prea mare şi atunci sistemul actual, aşa cum e acum, nu mai funcţionează şi atunci trebuie să avem public această disucţie, legată de cum structură sistemul de pensii. Nu există vreo decizie luată acum nici în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, dar sunt linii de discuţie care există şi vom continua să le avem, vom veni cu o propunere. E un angajament apropo de ce s-a transmis la Comisia Europeană în acest Plan de Redresare şi Rezilienţă de realizare a unei noi legi a pensiilor”, a mai declarat Dan Barna.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.