Un pacient în vârstă de 55 de ani având o boală pulmonară rară şi extrem de severă a fost supus unei intervenţii în premieră la spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă de endoscopie intervenţională compusă din trei medici şi două asistente medicale au efectuat o procedură constând într-o spălătură pulmonară totală în cazul unui pacient diagnosticat cu proteinoză alveolară.

Evoluţia pacientului a fost una pozitivă în urma acestei intervenţii.

Potrivit medicilor, este vorba despre o boală pulmonară rară şi extrem de severă care se manifestă prin pierderea posibilităţii de a transfera oxigen din plămâni în sânge şi dioxid de carbon din sânge în plămâni, din cauza acumulării în exces de proteine în alveolele pulmonare.

Unicul tratament al acestei boli este lavajul pulmonar cu cantităţi mari de ser fiziologic preîncălzit la temperatura corpului, iar medicii afirmă că este totodată şi singura modalitate de a salva un om care se îneacă, la propriu, cu secreţiile sale excesive din plămân.

Această boală este rară, cu o prevalenţă estimată de 0,37 cazuri la 100.000 de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.