Doi copii cu scaune diareice din Argeş au fost transferaţi, sâmbătă după-amiază, la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, unul din Piteşti, cu verotoxină, şi unul din Curtea de Argeş, amândoi fiind în stare bună şi nefiind diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, a declarat pentru News.ro şefa secţiei de nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Copilul din Curtea de Argeş are un an şi trei luni. El a fost internat şi externat într-un spital din judeţ, unde a revenit aopi cu scaune diareice şi a fost transferat.

Copilul din Piteşti, de un an şi o lună, transferat de la Spitalul de Pediatrie din localitate, a fost depistat cu verotoxină.

Niciunul nu are diagnostic de sindrom hemolitic uremic, dar li se fac în continuare analize în spitalul bucureştean.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Piteşti, medicul Adina Enescu, copilul de un an şi o lună a fost adus de către părinţi sâmbătă dimineaţă, la ora 4.00, la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, el având "scaune modificate" şi febră.

Ea a mai declarat pentru News.ro că părinţii l-au adus pe micuţ şi vineri la spital, când medicii au vrut să îl interneze, însă părinţii au refuzat.

În Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” au mai fost internaţi vineri doi copii din judeţul Argeş care au fost diagnosticaţi cu gastroenterocolită acută. Nici aceştia nu prezintă sindrom hemolitic uremic şi au evoluţie pozitivă.

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a declarat corespondentului News.ro că ambii copii sunt din Piteşti şi s-au prezentat la Spitalul de Pediatrie din municipiu, transferul făcându-se de la această unitate sanitară către spitalul din Bucureşti.

Conform datelor furnizate de Prefectura Argeş, sâmbătă, în spitalele din acest judeţ erau internaţi 32 de copii cu scaune diareice acute, 26 dintre aceştia având vârste sub doi ani.

La “Marie Curie” mai sunt internaţi trei copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU).

Toţi cei trei copii sunt internaţi în secţia de nefrologie, acolo unde primesc tratament de specialitate, iar doi dintre aceştia sunt supuşi procedurilor de dializă peritoneală. Copiii au o stare bună de sănătate cu evoluţie favorabilă.

În această perioadă, la ”Marie Curie” au primit tratament de specialitate pentru sindrom hemolitic uremic un număr de 14 copii, opt dintre aceştia fiind vindecaţi şi externaţi.

Din 29 ianuarie până în seara de 10 februarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” 12 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Alţi copii au ajus la ”Marie Curie”, după transferul de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, unde au fost trataţi pentru infecţii digestive, dar starea lor s-a agravat şi, din cauza sindromului hemolitic-uremic, au avut nevoie de dializă şi unii de intubare şi ventilare mecanică.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte importanţa măsurilor de prevenţie, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiştii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar şi tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.