Garda Naţională de Mediu a aplicat două amenzi contravenţionale, una de 60.000 de lei şi alta de 100.000 lei, unei societăţi agricole care şi-a erbicidat plantaţia de porumb, iar în urma acţiunii a compromis o plantaţie de pomi fructiferi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri,  al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Bacău a demarat un control în urma unei sesizări formulate de administratorul unei ferme pomicole situate în comuna Dămieneşti în care acesta a reclamat faptul că plantaţia de 10 hectare de pomi fructiferi a fost compromisă total după ce proprietarul unei firme care deţine un teren agricol în vecinătate a efectuat erbicidarea plantaţiei sale de porumb, prin împrăştierea produsului fitosanitar din avion.

”În timpul verificărilor, comisarii GNM au constatat că aspectele sesizate se confirmă în teren, iar societatea care a efectuat tratamentul fitosanitar nu deţine avizul de la autorităţile competente pentru pulverizarea din avion a erbicidului Taifun 360 SL, la cultura de porumb aflată pe terenul pe care îl are în administrare, fiind încălcate, astfel, prevederile OUG 195/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, s-a constatat că produsul TAIFUN 360 SL (cu care a fost realizată erbicidarea) nu se regăseşte în lista produselor de protecţie a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană”, se arată în comunicat. 

În urma celor constatate, societatea respectivă a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 60 000 lei.

De asemenea, au fost stabilite două măsuri cu termen permanent în sarcina societăţii. Astfel, s-a dispus interzicerea aplicării produselor de protecţie a plantelor cu mijloace aviatice fără avizul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi interzicerea utilizării produselor de protecţie a plantelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost omologate.

Totodată, în timpul verificărilor la firma care a făcut erbicidarea s-a constatat că societatea nu a respectat condiţiile stabilite în autorizaţia de mediu, motiv pentru care a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 100 000 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.