Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că îşi menţine poziţia cu privire la interpretarea pe care instituţia a făcut-o în legătură cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Capitală, şi anume aceea că Poliţia Locală nu poate fi considerată agent constatator. Weber arată că Parlamentul, prin armonizarea legislaţiei în astfel de situaţii, sau o instanţă de judecată ar putea rezolva acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În continuare credem că avem dreptate în interpretarea pe care o facem. Reglementările în România se fac cum se fac, de multe ori ce face stânga nu ştie dreapta. (...) E adevărat că legea Poliţiei Locale aşa, cumva pe uşa laterală, spune că Poliţia poate să ridice şi poate să facă, dar niciodată în legislaţia privind contravenţiile poliţistul local nu-i considerat agent constatator", a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Weber.
 
Avocatul Poporului a spus că instituţia are o interpretare a unui "ansamblu normativ”, dar că instanţa de judecată trebuie să decidă cu privire la acest subiect.
 
"În final, ca să vezi care e interpretarea corectă, cred că ar trebui mers la o instanţă de judecată, pentru că totuşi numai judecătorul poate să facă acest lucru. De aia am cerut noi prefectului să sesizeze instanţa de judecată. Dacă prefectul nu o face şi dacă o persoană particulară, la un moment dat, sau nu neapărat particulară, oricine, că poate să fie şi o instituţie, se va trezi în situaţia în care maşina să-i fie ridicată de Poliţia Locală, va putea să facă sesizare la instanţa de judecată sau să ne sesizeze pe noi", a mai spus Weber.
 
Aceasta a precizat că "Parlamentul poate foarte simplu să rezolve acest lucru făcând o armonizare legislativă din care toată lumea să înţeleagă foarte clar despre ce este vorba".

Maşinile parcate neregulamentar pe principalele artere ale Capitalei sunt ridicate începând de luni, iar şoferii vor plăti cel puţin 500 de lei pentru a-şi recupera autovehiculele. Avocatul Poporului a cerut prefectului de Bucureşti să atace în contencios hotărârea Consiliului General pe această temă, arătând că ridicarea acestor autoturisme nu poate fi dispusă de către poliţiştii locali, ci numai de poliţiştii rutieri. În replică, primarul general Gabriela Firea a spus că „Instituţia Avocatul Poporului tinde să devină avocatul nesimţirii”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.