Avocatul Poporului solicită Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei Române să asigure aplicarea unitară a normelor sancţionatorii din Ordonanţele militare, întrcât, din sesizările apărute în mass-media şi pe paginile de socializare, dar și din sutele de petiţii şi sesizări primite de instituţie, rezultă că sunt nenumărate cazuri de aplicare diferită, posibil nelegală şi/sau netemeinică a prevederilor acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din sesizările apărute în mass-media şi pe paginile de socializare, dar și din sutele de petiţii şi sesizări primite la Avocatul Poporului, rezultă că sunt nenumărate cazuri de aplicare diferită, posibil nelegală şi/sau netemeinică a prevederilor incriminatorii şi sancţionatorii din actele normative adoptate ulterior decretării stării de urgenţă. Avocatul Poporului, reafirmând rolul său constituţional, de garant al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, considerând că situaţia aceasta este generată inclusiv de interpretarea şi aplicarea neunitară a acestor dispoziţii şi considerând că o acţiune preventivă, de instruire a persoanelor răspunzătoare cu aplicarea acestor norme de drept este de dorit, A solicitat pe data de 1 aprilie 2020 domnului Ion Marcel Vela, ministrul afacerilor interne, să dispună măsurile necesare pentru asigurarea interpretării şi aplicării unitare a normelor incriminatorii şi sancţionatorii edictate de ordonanţele militare emise”, transmitw Avocatul Poporului.

Instituţia precizează că acestei solicitări nu i s-a dat niciun răspuns, iar între timp numărul sancţiunilor s-a înmulţit considerabil, ca şi numărul plângerilor privind aplicarea acestora, la data de 22 aprilie 2020, s-a adresat în acelaşi context inspectorului general al Poliţiei Române, pentru a i se comunica dacă, urmare adresei cu nr. 5976 din 1 aprilie 2020 şi a competenţelor pe care Inspectoratul General al Poliţiei Române le are în domeniul instruirii şi pregătirii cadrelor, a fost întocmit un document cu valoare de îndrumare pentru cadrele de poliţie în ceea ce priveşte aplicarea unitară, previzibilă şi graduală a dispoziţiilor sancţionatorii din actele normative emise ulterior decretării stării de urgenţă.

 ”Precizăm că demersul nostru are în vedere în egală măsură protejarea drepturilor destinatarilor normelor avute în vedere, cât şi activitatea instanţelor, care s-ar putea confrunta cu un număr semnificativ de contestaţii având ca obiect sancţiunile aplicate”, menţionează Avocatul Poporului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.