Cazul cuplului de homosexuali Coman-Hamilton, nerecunoscuţi de autorităţile române, a fost prezentat joi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxembourg, avocatul general Melchior Wathelet considerând că noţiunea de „soţ” în cadrul directivei europene privind libera circulaţie include şi soţii de acelaşi sex.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În consecinţă, statul român ar fi trebuit să permită familiei Coman-Hamilton să se stabilească în România ca soţi, pentru a îşi putea continua viaţa de familie începută în afara ţării. Decizia finală a judecătorilor europeni în speţă este aşteptată în primăvara anului 2018.

„Opinia Avocatului General susţine toate argumentele pe care Asociaţia ACCEPT şi petenţii le-au prezentat judecătorilor europeni. Acesta a arătat că noţiunea de soţi în cadrul directivei trebuie să primească în întreaga Uniune o interpretare autonomă şi uniformă, care include soţii de acelaşi sex. Asta înseamnă practic că din perspectiva dreptului european privind libera circulaţie soţii de acelaşi sex ar trebui să fie egali în drepturi cu cei de sex opus, indiferent de legislaţia statelor membre. Opinia sa se bazează pe evoluţia legislaţiei din marea majoritate a statelor membre UE care recunosc şi protejează familiile gay -22 din 28 de state oferă deja parteneriat civil sau căsătorie pentru cuplurile de acelaşi sex. Mai mult, avocatul general Wathelet subliniază faptul că discriminarea pe motive de orientare sexuală nu poate fi justificată de pretinsa protecţie a familiei tradiţionale. Ne aşteptăm ca hotărârea judecătorilor europeni să ia în calcul toate aceste argumente şi să avem în câteva luni o decizie favorabilă în cauză,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului şi membră a Asociaţiei ACCEPT.

Avocatul General îndeplineşte, în cadrul proceselor la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, rolul unui expert în drept european care oferă judecătorilor o opinie de specialitate,  imparţială. Această opinie ajută judecătorii europeni să îşi formuleze decizia finală.

Asociaţia ACCEPT aşteaptă hotărârea celor 15 judecători ai Marii Camere CJUE în primăvara acestui an.

„Primim cu mare bucurie opinia avocatului general. Interpretarea lui arată că autorităţile române au greşit refuzând să ne trateze ca familie. Sperăm ca decizia judecătorilor europeni să confirme că avem dreptul să locuim împreuna în România ca soţi,” a declarat Clai Hamilton.

„Decizia judecătorilor europeni va fi extrem de importantă pentru Curtea Constituţională şi sperăm că va fi înţeleasă şi de politicienii români: cetăţenii români nu pot fi împărţiţi în buni şi gay. Nu mai putem fi trataţi ca cetăţeni inferiori, fără drepturi egale, pe baza prejudecaţilor pe care unii le au cu privire la homosexualitate,” a adăugat Adrian Coman.

Adrian Coman, Clai Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au fost audiaţi de Marea Cameră a CJUE pentru stabilirea definiţiei termenului „soţi” în legislaţia europeană privind libera circulaţie pe teritoriul UE în data de 21 noiembrie 2017. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor europeni după ce opinia lor a fost solicitată de Curtea Constituţională a României, pentru a stabili dacă articolele din Codul Civil care interzic recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în afara României sunt constituţionale sau nu. 

După ce CJUE va da o hotărâre în primăvara anului 2018, cazul va reveni la CCR, pentru o decizie finală în speţă. Hotărârea judecătorilor europeni este obligatorie atât pentru instanţa din România, cât şi pentru toţi judecătorii din Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.