Meteorologii au emis, vineri la prânz, avertizări cod portocaliu de viscol pentru judeţele Braşov, Covasna şi Sibiu, unde la altitudini de peste 1.700 de metri vântul atinge la rafală peste 90 de kilometri la oră. Numărul judeţelor atenţionate ajunge astfel la nouă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avertizările cod portocaliu de viscol emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru judeţele Braşov, Covasna şi Sibiu sunt în vigoare până la ora 18.00.

Potrivit meteorologilor, în aceste zone, la peste 1.700 de metri altitudine, vântul are intensificări ce pot poate depăşi la rafală 90 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea şi determinând reducerea vizibilităţii sub 50 de metri.

Până la ora 16.00, şi judeţele Neamţ şi Suceava sunt sub cod portocaliu de viscol. Şi aici, în zonele montane, vântul bate la rafală cu peste 90 de kilometri pe oră iar vizibilitatea este sub 50 de metri.

De asmenea, şi judeţele Cluj, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş se află sub incidenţa unui cod portocaliu de viscol. La fel ca în celelalte zone, rafalele vântului pot depăşi 90 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

Este în vigoare şi o atenţionare cod galben de ninsori şi viscol pentru întreaga ţară, valabilă până în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Vântul va avea intensificări în Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, iar în seara zilei de vineri şi în prima jumătate a nopţii de vineri spre sâmbătă, mai ales în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Rafalele vor depăşi 55 - 65 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse 70 - 75 de kilometri pe oră. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitaţii mixte care vor favoriza formarea poleiului. 

În nordul şi centrul ţării, dar mai ales în zonele de munte, va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada.

În zona înaltă a Carpaţii Meridionali, vântul va sufla cu peste 90 - 100 de kilometri pe oră, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

Centrul Infotrafic a impus deja restricţii pentru maşinile de mare tonaj, în judeţul Maramureş, unde ninge abundent şi a anunţat că se circulă în condiţii de iarnă în judeţul Mureş pe DN 15 (E578) Târgu Mureş – Reghin - Topliţa şi pe DN 13A Bălăuşeri – Praid, dar şi pe şoselele din Harghita. Totodată, circulaţia este îngreunată şi pe drumurile din zona staţiunii arădene Moneasa, unde pe şosele s-a depus un strat de aproximativ 20 de centimetri de zăpadă, potrivit autorităţilor locale. Iar drumul care duce spre Muntele Mic din judeţul Caraş-Severin a fost închis, stratul de zăpadă măsurând aproximativ 50 de centimetri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.