Autorităţile din Satu Mare anunţă că în judeţ va începe în scurt timp testarea comunitară pentru COVID-19, realizată prin efectuarea unei singure analize pentru un amestec de probe recoltate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prefectul Radu Bud şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Pataki Csaba au anunţat azi că, în premieră pentru judeţul Satu Mare, se va trece în cel mai scurt timp la testarea COVID-19 în sistem ”Pool-testing” respectiv testarea unui fond comun (testare comunitară)", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Prefectura Satu Mare.

Principiul acestei testări are la bază un studiu făcut de Institutul Goethe din Germania prin analizarea simultană a unui număr considerabil de teste prin efectuarea unei singure analize (a amestecului probelor recoltate).

"De exemplu, dacă rezultatul testării unui amestec de 100 de probe este negativ, înseamnă că o sigură testare este similară a 100 de teste efectuate. Dacă rezultatul este pozitiv, se efectuează o regrupare - de exemplu 50 - 50 a probelor şi efectuarea a 2 teste şi aşa mai departe pe grupe tot mai mici. Pe baza acestui principiu, se poate ajunge ca prin executarea, de exemplu, a 15 analize să se poată da 100 de rezultate certe COVID-19", arată sursa citată.

Reprezentanţii Prefecturii Satu Mare arată că, prin această metodă nouă, pe lângă creşterea volumului şi a vitezei de depistare a cazurilor pozitive, creşte şi eficienţa testării faţă de testarea individuală, păstrând totodată acurateţea metodelor folosite până acum.

Acest lucru va fi posibil odată cu punerea în funcţiune în cadrul Spitalului suport COVID -19 a unei noi linii achiziţionată de Primăria Municipiului Carei cu sprijinul mai multor companii, respectiv prin instalarea unui nou aparat de testare performant în laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

"Conducerea judeţului îşi exprimă convingerea că prin această procedură medicală nouă, numărul mare de persoane testate va oferi o imagine mai clară a răspândirii virusului SARS-CoV-2 la nivelul judeţului Satu Mare şi va permite o alocare mai bună a resurselor pentru eradicarea bolii", mai scrie în comunicat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.