Autorităţile din judeţul Teleorman au confirmat, în ultima perioadă, 26 de focare de gripă aviară în gospodării dintr-un sat din comuna Dracea, unde aproximativ 1.200 de păsări au murit sau au fost sacrificate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, Viorel Tudor, iniţial două focare de gripă aviară au fost identificate la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.                        
 
Unul dintre focare a fost identificat în apropiere de oraşul Zimnicea, unde pe fondul de vânătoare Făţana au fost găsiţi doi pelicani morţi, analizele făcute la laboratorul de referinţă din Bucureşti confirmând prezenţa virusului H5N8, care indică gripa aviară.
 
Un alt focar a fost identificat în prima săptămână a lunii martie într-o gospodărie din comuna Dracea, satul Dracea.
 
Ulterior, în condiţiile în care localitatea este străbătută de râul Călmăţui, în acelaşi sat au fost identificate alte peste 20 de focare de boală. Pe râul Călmăţui trăiesc numeroase păsări sălbatice.
 
"în total au fost identificate 26 de focare iar toate păsările din aceste gospodării au fost sacrificate. Au fost, de asemenea, sacrificate păsările dintr-o altă gospodărie, învecinată cu cele unde a fost confirmată boala, în această din urmă gospodărie analizele neconfirmând boala. În total au murit sau au fost sacrificate aproximativ 1.200 de păsări. " a declarat pentru News.ro reprezentantul DSVSA Teleorman.
 
Din gospodăriile afectate au fost ridicate nu doar păsările, ci şi ouăle, precum şi păsările care fuseseră sacrificate şi erau ţinute în congelatoare, acestea fiind ambalate în saci din plastic care au fost sigilaţi şi predaţi unei firme specializate pentru a fi distruşi.
 
Viorel Tudor a mai spus că în celelalte două sate ale comunei Dracea, Zlata şi Florica, nu au fost identificate focare de boală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.