Autoritatea Navală Română a arătat, într-un bilanţ al sezonului estival prezentat miercuri, că în urma incidentelor în care au fost implicate ambarcaţiuni de agrement patru persoane au fost rănite şi alte două au fost date dispărute. În aceeaşi perioadă, Autoritatea a dat 41 de amenzi pentru ambarcaţiunile de agrement, în valoare de 162.600 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Autoritatea Navală Română, la Căpitănia Zonală Constanţa s-a înregistrat un incident, în 9 august, când Poliţia Mamaia a sesizat producerea unui eveniment nautic pe lacul Siutghiol, zona debarcader Tic-Tac. Două motovehicule nautice nu au păstrat distanţa corespunzătoare şi s-au ciocnit. Conducătorii acestora nu au fost răniţi, iar pagubele materiale au fost minore.
 
Două evenimente au avut loc la nivelul Căpităniei Zonale Tulcea.
 
Primul s-a întâmplat în zona portului Tulcea, în 23 iulie, când o ambarcaţiune sub pavilion român a eşuat pe digul de piatră ce protejează suburbia Tudor Vladimirescu, ambarcaţiunea şi motorul acesteia fiind avariate. ANR a precizat că cel care conducea ambarcaţiunea se afla sub influenţa alcoolului şi este acum cercetat penal. 
 
Al doilea incident s-a petrecut în 3 august, când Căpitănia Zonală Tulcea a fost sesizată că în zona localităţii Vulturu, pe Braţul Sulina, se află o ambarcaţiune sub pavilion român care este spartă şi răsturnată pe malul drept. 
 
“Din explicaţiile conducătorului ambarcaţiunii a rezultat că acesta a lovit un corp imers, a deviat de la traseu şi a lovit digul. Bărbatul nu a suferit vătămări corporale, nu au fost urme de plouare, iar navigaţia în zonă nu a fost afectată”, a transmis ANR. 
 
Două incidente au fost semnalate şi la nivelul Căpităniei Zonale Galaţi. 
 
Astfel, în 6 august, o persoană aflată în apă pe braţul Măcin-Turcoaia a fost lovită de o ambarcaţiune aflată în navigaţie. Persoana a fost preluată de unităţile de intervenţie SMURD şi transportată la spital. 
 
De asemenea, în 27 august, o ambarcaţiune cu 11 persoane la bord s-a răsturnat în Dunăre, la Brăila. 
 
“Toate cele 11 persoane au reuşit să iasă din apă. Un copil cu mama sa şi un bărbat au fost transportaţi la spital. Conform constatărilor, ambarcaţiunea s-a răsturnat în apropierea malului din cauza unor manevre greşite”, a precizat Autoritatea Navală Română. 
 
Un incident a avut loc şi la nivelul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin. 
 
În 30 aprilie 2022, în jurul orei 21:50, Serviciul VTMIS Drobeta Tr. Severin a fost informat de către Dispeceratul 112 Dolj că pe Dunăre, în dreptul localităţii Rast, o ambarcaţiune cu patru persoane la bord s-a răsturnat. Două persoane s-au salvat şi au ajuns pe malul bulgăresc, iar alte două au fost date dispărute.
 
De asemenea, Autoritatea Navală Română a verificat, în perioada 1 mai – 30 septembrie, 706 ambarcaţiuni de agrement. 
 
“După efectuarea inspecţiilor s-au stabilit 67 de contravenţii. Principalele nereguli constatate se referă la: nerespectarea de către proprietarul unei nave a obligaţiei de a înmatricula nava sau de a notifica Autoritatea Navală Română; lipsa de la bordul navei a mijloacelor de stins incendiul corespunzătoare; lipsa de la bordul navei a mijloacelor de salvare corespunzătoare; exploatarea unei nave cu mijloace de salvare care nu are înscris numele sau numărul de identificare al acesteia; îmbarcarea la bordul navei a unui număr de persoane mai mare decât cel maxim admis”, a mai afirmat ANR. 
 
În total, au fost date 41 de amenzi pentru ambarcaţiunile de agrement pe durata sezonului estival, în valoare de 162.600 de lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.