Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă, după expirarea termenului limită pentru înregistrarea alegătorilor din străinătate pentru alegerile prezidenţiale, că a demarat acţiunea de evaluare a înregistrărilor şi de estimare a numărului necesar de secţii de votare. Datele vor fi transmise Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu în 18 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, documentele necesare avotului prin corespondenţă vor fi expediate prin intermediul Poştei Române până cel mai târziu la data de 17 octombrie 2019.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că aproape 80.000 de alegători români s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, ceea ce reprezintă aproximativ 20 % din numărul românilor din diaspora care au votat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, declară că este dezamăgit de numărul mic al românilor care au accesat portalul www.votstrainatate.ro pentru a-şi asigura exercitarea dreptului de vot în bune condiţii, fără costuri şi fără aglomeraţia din anii precedenţi.

„Mă aşteptam ca măcar cei 400.000 de români care au votat la alegerile europarlamentare din acest an, unii dintre ei aşteptând ore întregi la coadă, să fie receptivi la facilităţile oferite de legislaţia electorală şi speram să opteze în număr foarte mare pentru votul prin corespondenţă”, a afirmat preşedintele AEP.

Reprezentanţii instituţiei au transmis că au demarat deja acţiunea de evaluare a înregistrărilor, de estimare a numărului necesar de secţii de votare şi de mapare a acestora, datele urmând a fi comunicate Ministerul Afacerilor Externe (MAE) până cel mai târziu la data de 18 septembrie 2019.

”Reamintim că se înfiinţează obligatoriu o secţie de votare pentru cel puţin 100 de înregistrări din aceeaşi localitate sau grup de localităţi. Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise, în premieră, timp de trei zile pentru fiecare tur de scrutin, după cum urmează: vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12,00 – 21,00, sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7,00 – 21,00, duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7,00 -21,00, cu posibilitatea prelungirii în fiecare zi până cel mai târziu la ora 23,59, în cazul care în sediul secţiei sau în afara acestuia se mai află alegători care aşteaptă să voteze”, a mai transmis AEP.

În ceea ce priveşte exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă, potrivit AEP, documentele necesare acestuia vor fi expediate prin intermediul Poştei Române până cel mai târziu la data de 17 octombrie 2019.

”Reamintim că alegătorul trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat, astfel încât acesta să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară sau din afara ţării, în funcţie de opţiune, până cel mai târziu la data de 7 noiembrie 2019. În situaţia în care, din diverse motive, plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare”, a mai transmis AEP.

Un număr de 41.003 români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă şi alţi 38.944 de români s-au înscris pentru a vota la o secţie din străinătate, până duminică la miezul nopţii, la expirarea termenului limită pentru înregistrare, conform datelor de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.