Contractele de finanţare pentru construcţia celor două noi spitale din municipiul Constanţa, în valoare de 1,4 miliarde de lei, au fost semnate, joi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, alături de primarul Constanţei, Vergil Chiţac, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, au semnat, joi, în cadrul unui eveniment organizat la Spitalul Militar ”Carol Davila” din Bucureşti, contractele de finanţare pentru construcţia a două spitale noi în municipiu, în valoare de 1,4 miliarde de lei. 
 
Preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, a subliniat nevoia urgentă de investiţii în sistemul sanitar din Constanţa. 
 
”Până astăzi, Constanţa a fost Cenuşăreasa alocărilor bugetare şi strategiilor de dezvoltare din domeniu sanitar. Veşnic amăgit cu promisiuni de spital regional şi alte basme, judeţul de la malul mării a rămas fără niciun centru public de tratament pentru afecţiuni oncologice. Inadmisibil”, a spus Huţucă. 
 
Valoarea investiţiilor pentru cele două spitale noi din Constanţa se situează la aproximativ 300 de milioane de euro, ceea ce pune Constanţa pe primele locuri din ţară la capitolul finanţări din PNRR pe segmentul sănătate. 
 
”Cred că suntem pe primele locuri din ţară în ceea ce priveşte valoarea brută a investiţiilor pe componenta de sănătate din PNRR. Aproape 300 de milioane de euro. Este firesc pentru că judeţul Constanţa şi implicit municipiul are un mare deficit în ceea ce înseamnă asigurarea de servicii medicale în sistem public”, a precizat deputatul PNL, care a menţionat că, dacă aceste proiecte nu erau scrise repede şi profesionist de cele două administraţii liberale, nu ar fi existat posibilitatea construirii acestor două spitale.
 
 
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a afirmat că noul spital de Cardiologie şi Oncologie din municipiu va umple ”golul imens” pe care îl are paleta serviciilor medicale din localitate. 
 
”Este un proiect mai mult decât necesar. Este obligatoriu. Şi mă bucur nespus de mult că se transformă în realitate. Policlinica Municipală de Cardiologie şi Oncologie este rodul eforturilor tuturor oamenilor din Primăria Constanţa şi al tuturor constănţenilor. Acest nou spital va avea rolul de a astupa un gol imens pe care îl are paleta serviciilor medicale din municipiul nostru şi va diminua considerabil dependenţa pacienţilor de celebrul «tren spre Bucureşti»”, a declarat Vergil Chiţac. 
 
Finanţarea din PNRR prevede două construcţii noi de unităţi sanitare. 
 
Este vorba de Departamentul ”Sănătatea mamei şi copilului”, cu secţiile aferente de Obstretrică-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie şi Chirurgie-Ortopedie pediatrică care vor funcţiona în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, cu o valoare totală de 175 de milioane de euro (TVA inclusă), destinat mamelor şi copiilor, cu 350 de paturi.
 
Cea de-a doua unitate medicală este “Spital nou de cardiologie şi oncologie”, cu o valoare totală a investiţiei de aproximativ 103,2 milioane de euro. Unitatea sanitară va fi amenajată în municipiul Constanţa, pe Bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Dacia Service, pe un teren în suprafaţă de 19.660 mp. Clădirea va avea regimul de înălţime D+P+3E şi o suprafaţă construită de 2.991,00 mp şi va dispune de ambulatoriu cu paturi de zi (40 paturi) şi spitalizare continuă, inclusiv ATI (64 paturi). 
 
Ambele obiective au un termen de execuţie de 3 ani, iar până la jumătatea anului 2026 Constanţa ar putea avea două noi spitale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.