Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, vineri, o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt prognozate ploi torenţiale în mare parte a ţării, fiind emis Cod roşu pentru regiunea Smolian. O altă atenţionare a fost emisă pentru Grecia, unde până luni sunt aşteptate furtuni puternice, în zonele din vestul, centrul şi nordul ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE a anunţat că, potrivit autorităţilor de la Sofia, vineri şi sâmbătă, o parte însemnată a teritoriului Bulgariei va fi afectată de precipitaţii abundente, sub formă de ploaie torenţială.

Astfel, Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie din Bulgaria a emis coduri de atenţionare meteorologică. Este Cod roşu pentru regiunea Smolian, unde cantitatea de precipitaţii ar putea atinge valori de 65-100 mm; Cod portocaliu pentru regiunile Montana, Vraţa, Gabrovo, Loveci, Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Pazardjik, Plovdiv, Sofia-regiune, Sofia – capitală, Pernik, Kiustendil şi Blagoevgrad, unde cantitatea de precipitaţii ar putea atinge valori de 35-66 mm; Cod galben pentru regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Sliven şi Yambol, unde cantitatea de precipitaţii poate atinge valori de 25-40 mm.

MAE recomandă cetăţenilor români să informeze despre situaţia din zonele respective, iar şoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de ploaie torenţială şi atenţionări meteorologice specifice, precum şi să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră temporară montată pe carosabil şi indicaţiile/semnalele reprezentanţilor autorităţilor de la faţa locului.

Pe perioada valabilităţii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere.

Cetăţenii români interesaţi pot obţine informaţii utile după cum urmează: cu privire la starea vremii – pagina www.weather.bg; cu privire la situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare - www.mvr.bg; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL - www.bgtoll.bg/ro/; cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA https://lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră" – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020 (accesibil în regim non-stop). Informaţii referitoare la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Turcia sunt disponibile la adresa www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe pagina Agenţiei „Vămi" din Bulgaria - www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Totodată, MAE a anunţat că autorităţile elene au emis o avertizare referitoare la deteriorarea rapidă a condiţiilor meteorologice, în intervalul 10-13 iunie, în zone din vestul, centrul şi nordul ţării.

Conform Serviciului Naţional de Meteorologie EMY, în aceste zone se vor înregistra furtuni puternice, însoţite de precipitaţii abundente, grindină, descărcări electrice şi intensificări însemnate ale vântului, existând şi pericolul producerii de inundaţii.

"Autorităţile elene sfătuiesc populaţia să evite deplasările pe durata manifestării acestor fenomene, să asigure buna funcţionare a sistemelor de evacuare a apelor pluviale, să nu încerce traversarea torentelor produse ca urmare a precipitaţiilor abundente şi să evite utilizarea sau manipularea aparatelor/dispozitivelor de uz casnic pe durata manifestării fenomenelor meteo extreme, din cauza existenţei riscului de electrocutare", a transmis MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi cel al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.