Ministerul Afacerilor Externe informează duminică cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Republica Moldova că Serviciul Meteorologic de Stat local a emis un cod portocaliu de intensificări ale vântului nord-vestic, cu viteza la rafală de până la 15-20 m/s şi de precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Codul este valabil pentru perioada 26 - 27 noiembrie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Republica Moldova că Serviciul Meteorologic de Stat local a emis duminică, 26 noiembrie 2023, un cod portocaliu de intensificări ale vântului nord-vestic, cu viteza la rafală de până la 15-20 m/s şi de precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Codul este valabil pentru perioada 26 - 27 noiembrie 2023”, precizează MAE.

Administraţia de Stat a Drumurilor le recomandă tuturor participanţilor la circulaţia rutieră să-şi echipeze mijloacele de transport în conformitate cu prevederile Regulamentului Circulaţiei Rutiere din Republica Moldova (dotare autoturisme cu anvelope de sezon, funcţionalitate sisteme – iluminare, control temperatură etc). Inspectoratul Naţional de Patrulare recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum.

”În acest context, Poliţia de Frontieră informează că în prezent este restricţionată circulaţia prin PTF Cahul, în urma opririi temporare a circulaţiei la trecerea frontierei prin PTF Oancea de către autorităţile române, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. La frontiera cu Ucraina se circula cu dificultate prin PTF Palanca din cauza vântului, periodic fiind întreruptă activitatea, iar transportul redirecţionat prin PTF Tudora. Totodată, în PTF Leuşeni-Albiţa au fost impuse restricţii de circulaţie pentru camioane la intrarea în România din cauza ninsorii abundente, iar în PTF Giurgiuleşti-Galaţi deplasarea camioanelor este îngreunată”, arată MAE în comunicat.

De asemenea, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pe Aeroportul Internaţional Chişinău a fost anulate 4 curse spre şi dinspre Republica Turcia. Autorităţile locale recomandă pasagerilor să verifice din timp orarul zborurilor.

”Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Chişinău: +373 22 260 737 şi +373 22 260 747, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, Consulatul General al României la Bălţi: +373 231 80001; +373 231 80005, Consulatul General al României la Cahul: +373 299 80001; +373 299 80002”, precizează ministerul.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României la Chişinău: +373 68 33 63 63, CG Cahul +373 60200925 şi CG Bălţi: +373 681 95006, subliniază comunicatul.

”Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://chisinau.mae.ro, https://cgchisinau.mae.ro, https://balti.mae.ro, https://cahul.mae.ro, https://www.meteo.md, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!", mai transmite Ministerul de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.