Mai multe asociaţii şi organizaţii ale elevilor şi studenţilor solicită Ministerului Transporturilor şi Metrorex prelungirea programului de funcţionare a metroului pe timpul nopţii, astfel încât acesta să circule non-stop.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi alte 13 organizaţii studenţeşti şi de tineret solicită Ministerului Transporturilor şi Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S. A. prelungirea programului de funcţionare a reţelei de metrou din Bucureşti până la un program de funcţionare 24/24h (faţă de 05:00-23:00, în prezent)”, se arată în adresa semnată de reprezentanţii asociaţiilor.

Aceştia cer şi sprijinul Primăriei Capitalei, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Turismului şi Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, spunând că măsura luată va fi în beneficitul tuturor cetăţenilor şi turiştilor.

Studenţii spun că, în prezent, tinerii sunt limitaţi de posibilităţile de transport după ora 23.00 şi nu pot participa la activităţile sociale după această oră, "puţini studenţi şi tineri având disponibilitatea financiară de a circula cu firme de taximetrie, (...) care de multe ori percep tarife ilegale, mai mari decât preţul real al călătoriei, şi nu oferă aceeaşi siguranţă a călătoriei”.

"Prin urmare, dacă reţeaua de metrou ar funcţiona non-stop, tinerii vor putea beneficia de mai multe dintre opţiunile socio-culturale existente în oraş, deoarece nu vor mai fi limitaţi de posibilităţile de transport”, susţin reprezentanţii asociaţiilor.

Aceştia mai spun că prelungirea programului de funcţionare a metroului ar putea fi benefică pentru toţi cetăţenii, aceştia putând, astfel, să se deplaseze şi în timpul nopţii.

"În plus, sunt de luat în considerare şi aspectele economice, o astfel de modificare a programului de funcţionare a metroului putând aduce venituri suplimentare pentru Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex” S. A., deoarece va creşte numărul de utilizatori ai reţelei de metrou, în detrimentul taxiurilor”, mai arată tinerii, adăugând că Bucureştiul ar deveni un oraş mai atractiv inclusiv pentru turişti.

Asociaţiile dau exemple din alte ţări, unde programul de funcţionare a metroului depăşeşte ora 23.00.

"În multe state, programul reţelelor de metrou este mai lung în zilele de weekend, când activitatea socială a cetăţenilor pe parcursul nopţii este, evident, mai intensă, şi nevoia acestora de mobilitate creşte”, spun reprezentanţii asociaţiilor.

Printre organizaţiile semnatare se numără Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR), Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti (CMEB), Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti (OSB), Asociaţia Studenţilor Europeni (AEGEE Bucureşti), precum şi alte organizaţii studenţeşti şi de tineret. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.