Mai multe asociaţii şi grupuri civice consideră inacceptabil comportamentul lui Alexandru Cumpănaşu faţă de minori, dar şi atitudinea sa în raport cu profesorii şi solicită o reacţie din partea membrilor organizaţiilor pe care acesta le conduce.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mai multe asociaţii şi grupuri civice solicit, vineri, ”o reacţie imediată, fermă şi publică de delimitare faţă de acesta din partea membrilor ce fac parte din Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condusă de Alexandru Cumpănaşu”. 
 
”Precizăm că, în ciuda a ceea ce vrea să afişeze această asociaţie, numărul şi identitatea membrilor săi este necunoscută: pe site-ul asociaţiei nu este nicio informaţie în acest sens, iar în evidenţele Ministerului Justiţiei sunt înscrişi doar trei membri, cei fondatori. Or, ne este greu să credem că, un ONG care a primit milioane de euro de la stat pentru proiecte ale căror rezultate sunt necunoscute sau cel puţin controversate, are doar trei membri”, au transmis asociaţiile semnatare. 
 
De asemenea, acestea solicit ”o reacţie imediată, fermă şi publică de delimitare faţă de acesta din partea organizaţiilor ce fac parte din Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României, al cărui preşedinte este Alexandru Cumpănaşu”. 
 
”Precizăm că, potrivit site-ului acestei structuri, Coaliţia ar număra  asociaţii, fundaţii şi sindicate: 41 la nivel naţional şi 21 la nivel teritorial. Spre stupefacţia noastră, din această structură fac parte asociaţii care pretind că promovează drepturile copilului şi militează împotriva violenţei în şcoli, respectiv asociaţii ale profesorilor şi ale studenţilor, care până acum nu au avut vreo reacţie. De asemenea, printre membrii Coaliţiei ar fi şi două federaţii ale poliţiştilor şi Corpul Naţional al Poliţiştilor, structuri din care este posibil să facă parte poliţişti ce desfăşoară ancheta penală în acest caz”, mai arată semnatarii documentului. 
 
Potrivit acestora, ”dincolo de aspectele juridice care urmează a fi lămurite de organele penale  cu privire la dialogul avut de personajul amintit cu minorii pe reţelele de socializare şi fotografiile postate de acesta” este considerat ca fiind spaţiu public orice mediu la care au acces mai mult de două persoane”. 
 
De aceea, legea interzice următoarele comportamente:
 
- Dacă un major doar propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani să se întâlnească pentru a întreţinere relaţii intime, fapta constituie infracţiunea numită racolarea minorilor în scopuri sexuale (art. 222 Cod penal);
- Dacă un major întreţine relaţii intime cu o persoană având vârsta sub 16 ani, cu acordul acesteia, fapta constituie infracţiunea numită actul sexual cu un minor (art. 220 Cod penal);
- Dacă un major convinge un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani să asiste la comiterea unor acte cu caracter exhibiţionist sau îi pune la dispoziţie materiale cu caracter pornografic, fapta constituie infracţiunea de coruperea sexuală a minorilor (art. 221 alin. 4 Cod penal);
- Dacă o persoană comite acte de exhibiţionism în public, fapta constituie infracţiunea numită ultrajul contra bunelor moravuri (art. 375 Cod penal). 
 
”Încurajăm pe oricine, indiferent de vârstă, să recunoască dacă a fost expus unui comportament infracţional de tipul celui descris în această scrisoare, să nu se teamă şi anunţe imediat Poliţia sau Parchetul pentru a se iniţia procedurile judiciare”, au mai transmis organizaţiile semnatare. 
 
Docmentul este semnat de Asociaţia ACREMIS, Rezist Iaşi, Oradea Civică 2017, Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VeDem Just, Braşovul Civic, Corupţia Ucide, Freedom House România, Vă Vedem din Iaşi, Vă Vedem din Sibiu, Asociaţia civică VOLUNTARI ÎN EUROPA, Reset, #activAG Piteşti, #Rezist MILANO, Asociaţia Aradul Civic, Grupul Civic Madrid Ro, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Cuza Vrea Dreptate Iaşi, Diaspora Franţa solidară cu România, Rezistenţa Civică Galaţi, Canada Save Rosia, Diaspora Milano, Diaspora.ro, #Rezist Galaţi şi Acţiunea Civică Galaţi. 
 
Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 au început urmărirea penală in rem pentru incitare la ură sau discriminare în cazul discuţiilor lui Alexandru Cumpănaşu cu tinerii care îl urmăresc TikTok. 
 
El îi îndeamnă pe elevi să nu-şi asculte profesorii şi are discuţii cu conotaţii sexuale cu unele tinere.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.