Reprezentanţii Asociaţiei Sprijin pentru Diabet, organizaţie non-guvernamentală desemnată luni de Fundaţia Vodafone România câştigătoare în cadrul rundei de finanţare Connecting for Good 2017, au declarat că peste 3.000 de copii au diabet insulino-dependent în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Incidenţa bolii este în creştere la grupa de vârstă 1-5 ani şi se va dubla până în 2020”, a spus medicul Mihaela Vlăiculescu, în cadrul unei conferinţei Connecting for Good, organizată de Fundaţia Vodafone România.

Aceasta a adăugat că insulina este un medicament cu prescripţie restricţionată şi prezintă riscuri de dozare. Pacienţii se confruntă cu fluctuaţii periculoase ale glicemiei, spitalizări, come, durere fizică, izolare socială şi boli asociate.

Reprezentanţii Asociaţiei Sprijin pentru Diabet spun că soluţia acestor probleme este un senzor de glicemie, purtat de copil, cu transmiţător wireless şi pompă de insulină wireless.

Părinţii pot urmări astfel oricând glicemia, de pe smartphone, laptop, tabletă sau smart watch.

La rândul său, Fundaţia de Sprijin Comunitar, prezentă la conferinţă, arată că 500 de vârstnici din mediul rural din judeţul Bacău, aflaţi în îngrijirea fundaţiei, nu au acces la servicii medicale de specialitate.

În plus, 90% nu au făcut un control medical sau analize în ultmii cinci ani.

Mai mult, cel mai apropiat spital se află la minimum 50 de kilometri.

”Multe persoane din mediul rural nu îşi permit analize preventive din cauza accesului dificil la servicii medicale”, spune Gabriela Achihăi, reprezentanta fundaţiei.

De asemenea, între 2.000 şi 4.000 de pacienţi sunt deserviţi de medicii de familie din comune.

Datele fundaţiei mai arată că două treimi din totalul costurilor serviciilor de sănătate sunt generate de bolile cronice.

”80% din aceste boli ar putea fi prevenite”, spun oficialii Fundaţiei de Sprijin Comunitar.

Ei spun că soluţia în acest sens ar fi un centru de telemedicină pentru diagnostic şi prevenire a bolilor cronice şi a altor patologii, cu staţie fixă în Bacău, dar şi o staţie mobilă care să se deplaseze în teritoriu. Ar fi nevoie totodată de doi asistenţi medicali şi medici de familie din cinci comune.

S-ar putea totodată comunica la distanţă cu medicii specialişti din Spitalul Judeţean Bacău pentru diagnosticare şi tratament şi pentru montorizarea pacientului.

Astfel, circa 500 de pacienţi ar putea beneficia de acest centru, iar pe parcursul unui an s-ar putea realiza 1.000 de consultaţii la distanţă.

”Drept rezultate, estimăm îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii pentru cel puţin 80% din beneficiarii vizaţi. Prin soluţia de telemedicină, actul medical devine mai accesibil şi mai ieftin”, spun oficialii Fundaţiei de Sprijin Comunitar.

De asemenea, Fundaţia Principesa Margareta a României a prezentat, în cadrul conferinţei Connecting for Good, date privind ”Telefonul Vârstnicului”, prima linie telefonică naţională, gratuită şi confidenţială de ajutor adresată persoanelor vârstnice din România. Linia oferă informare şi consiliere socială, sprijin moral, îndrumare spre grupuri, instituţii şi organizaţii care pot oferi sprijin concret în rezolvarea problemelor acestora.

Linia telefonică are până acum 2.420 de beneficiari, fiind efectuate aproape 11.500 de apeluri. Consilierii de la ”Telefonul Vârstnicului” au oferit peste 2.000 de ore de ascultare şi consiliere.

Circa 37% dintre apelanţi sunt bărbaţi, iar 63% sunt femei. Cel mai mare procent, de 27%, îl reprezintă categoria oamenilor între 70 şi 80 de ani.

Fundaţia Vodafone România a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, cele şapte proiecte câştigătoare ale rundei de finanţare pentru programul Connecting for Good 2017, care vor primi finanţări în valoare totală de 600.000 de euro.

Proiectele câştigătoare sunt „Connecting for children with autism” (Asociaţia Help Autism), „Auzul, un dar. Nu-l ignora!” (Asociaţia Smiling Faces România), „Click SAVE for life!”  (Fundaţia de Sprijin Comunitar), „Primul Centru de Telemedicină în Diabetul Pediatric în România” (Asociaţia Sprijin pentru Diabet), „Împreună pentru sănătate! 2” (Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis), „Hospice – Conexiune pentru îngrijire şi compasiune” (Fundaţia Hospice Casa Speranţei) şi „Telefonul Vârstnicului” (Fundaţia Principesa Margareta a României).

Prin intermediul programului Connecting for Good, lansat în 2012, fundaţia a acordat finanţări totale de 3,5 milioane euro pentru 48 proiecte având peste 30.000 de beneficiari finali.

Fundaţia Vodafone România face parte din Fundaţia Vodafone Group, organizaţie internaţională care activează de 25 de ani prin filialele sale din 27 de ţări.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, înfiinţată în 1998. În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga ţară în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale.

Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 26 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.