Asociaţia Română de Transplant Pulmonar (ARTP) consideră că între clinica AKH de la Viena şi Spitalul Sfânta Maria nu poate exista comparaţie în ceea ce priveşte exigenţa programului de transplant pulmonar, spitalul românesc nealiniindu-se cerinţelor ce se impun. ARTP susţine, de altfel, că niciun centru medical din România nu îndeplineşte exigenţele activităţii de transplant de plămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din experienţa acumulată de-a lungul evaluării clinice, noi constatăm că niciun centru medical din România nu îndeplineşte exigenţele activităţii de transplant de plămâni, intervenţie care semnifică mai mult decât un act chirurgical, fiind cazuri în care s-a impus efectuarea, la un timp scurt, a unei noi intervenţii chirurgicale sau a unei alte proceduri, plus aparatura de specialitate şi performanţă, aparatură inclusiv pentru cabinetele în care se face monitorizarea permanentă, pe toata durata vieţii pacientului", a spus vicepreşedintele ARTP, Anca Popa.

Ea a precizat că pacienţii cu transplant pulmonar, diagnosticaţi cu rejet cronic/acut, urmează o procedură specială de fotofereză, procedură neimplementată în România.

"Au existat cazuri în care pacienţi având complicaţii posttransplant, au beneficiat şi au fost salvaţi de tratamente speciale şi inovatoare despre care medicii specialişti pneumologi din România nu aveau cunoştinţă sau doar erau informaţi în congrese sau din studii că s-ar efectua într-un centru străin", a explicat Anca Popa.

Ea a mai spus că nici Spitalul "Sânta Maria" nu se ridică la standardele europene în materie de transplant.

"Nici Spitalul Sf. Maria, acreditat se pare fără o secţie de pneumologie (ce s-ar putea spune despre secţii de alte specializări?) şi nici alt spital/clinică din România nu se ridică la standardele europene impuse pentru un program de transplant pulmonar şi în vederea respectării atributelor dreptului la viaţă al pacienţilor pre si posttransplant; nu deţine anvergura necesară pentru un astfel de program", a arătat vicepreşedintele ARTP.

Ea a mai precizat că ponderea bolnavilor pulmonar operaţi la Viena este de 90 la sută.

"Într-o pondere de 90 la sută, bolnavii pulmonar au fost supuşi operaţiilor de transplant de plămâni, în clinica AKH Viena, unde sunt îndeplinite toate cerinţele imperios necesare pentru o astfel de intervenţie, recuperare si readaptare la o viaţă normală; unde unii dintre aceşti pacienţi au fost trataţi de infecţiile nosocomiale, contactate in spitalele romanesti; unde există o terapie şi o sală de spirometrie special concepute pentru aceasta categorie de pacienţi. Apreciem că, în prezent, se impune deblocarea programului de transplant pulmonar şi reluarea legăturii cu AKH Viena, cea mai apropiată fizic clinică performantă, de România (întrucât trebuie luate în calcul şi criteriile de distanţă), cu o echipă de chirurgi toracici si pneumologi de renume, cu o echipă de evaluare posttransplant cu experienţă vastă şi specializată în acest sens, cu un cost mai mic decât cel solicitat de către Spitalul Sfânta Maria şi unde se face cam un transplant de plămâni pe zi. Credem că între clinica austriacă şi Spitalul Sfânta Maria nu există comparaţii cât priveşte exigenţa programului de transplant pulmonar, spitalul românesc nealiniindu-se cerinţelor ce se impun", a mai spus Popa.

Vicepreşedintele Asociaţia Române de Transplant Pulmonar a solicitat autorităţilor să ţină cont de punctul nostru de vedere al ARTP şi să să respecte dreptul la viaţă al pacienţilor pre si posttransplant pulmonar.

Managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală, Narcis Cocpă a depus, miercuri, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat, iar acum alte două persoane au fost înscrise pe lista unităţii pentru transplant.

La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut, miercuri, ministrului Sănătăţii să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul “Sfânta Maria” şi a acuzat ministerul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au încălcat legea.

Gabriela Firea a spus că va pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii documentele cerute, legate de achiziţiile de echipamente medicale şi administrarea spitalului.

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, miercuri, că a cerut Primăriei Capitalei să permită Corpului de control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul "Sfânta Maria” şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, Gabriela Firea, dacă nu are nimic de ascuns”, să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.