Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită viitorului Guvern includerea în programul de guvernare a unor teme precum reorganizarea administrativ-teritorială, accelerarea descentralizării şi reforma administraţiei publice, dar şi asigurarea stabilităţii legislative şi revizuirea programului prin care sunt finanţate investiţiile în sistemele de termoficare ale oraşelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Consecvenţi principiilor de funcţionare care ne-au guvernat acţiunile publice în cei 30 de ani de funcţionare ai Asociaţiei Municipiilor din România, având în vedere conturarea unei noi majorităţi parlamentare şi constituirea unui nou Guvern, AMR solicită partidelor politice parlamentare şi, în special, partidelor care vor asigura guvernarea în următorii ani: includerea în Programul de guvernare a unor teme de interes major pentru dezvoltarea României şi a comunităţilor locale", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de AMR.

Între aceste teme sunt menţionate reorganizarea administrativ-teritorială; continuarea şi accelerarea procesului de descentralizare; reforma administraţiei publice centrale şi locale; Legea zonelor metropolitane.

"Solicităm, de asemenea, consultarea structurilor asociative în procesul de revizuire a Constituţiei României în vederea îmbunătăţirii inclusiv a cadrului constituţional care reglementează funcţionarea autorităţilor publice locale", adaugă AMR.

O altă solicitare se referă la asigurarea stabilităţii legislative, inclusiv prin continuarea procesului de codificare: Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor - definitivare; Codul finanţelor publice locale - finalizare redactare; Codul de procedură administrativă - redactare; Codul serviciilor publice - redactare; Codul fondurilor europene - redactare.

"Pe termen scurt solicităm viitorului Guvern: înaintarea spre dezbatere-consultare a Legii Bugetului de Stat pe anul 2022 cu respectarea angajamentelor privind finanţarea de la Bugetul de Stat a măsurilor care au fost asumate doar prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2021 (cheltuielile cu educaţia: finanţare burse şi transport elevi; cheltuielile cu asistenţa socială;); implicarea structurilor asociative în procesul de elaborare a cadrului general de implementare a PNRR; descentralizarea cadrului de implementare a programelor operaţionale în exerciţiul financiar 2021-2027", mai scrie în comunicat.

Toodată, pe termen mediu, AMR solicită viitorului Guvern revizuirea "Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor”, astfel cum este reglementat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 53 din 25 iunie 2019 privind aprobarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor şi pentru modificarea şi Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 şi sprijinirea autorităţilor publice locale pentru modernizarea actualelor sisteme de încălzire centralizată", se arată în documentul semnat de Emil Boc, preşedintele AMR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.