Asociaţia Dăruieşte Viaţa a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe care o acuză că pune în pericol vieţile a mii de pacienţi bolnavi de cancer, aceştia fiind nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT, care permite depistarea şi urmărirea tumorilor canceroase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia nonguvernamentală semnalează faptul că CNAS foloseşte proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea având ca efect punerea în pericol a vieţii bolnavului.

“Ori CNAS îl consideră pe medicul oncolog care prescrie, incompetent, ori au descoperit cercetătorii britanici cum poate fi stopat cancerul pentru trei luni, cu ajutorul procedurilor birocratice instituite de către autorităţile din România. Ori CNAS comite o crimă. În România, cancerul vine la pachet cu umilinţa. Dăruieşte Viaţa solicită ca luptele măreţe ce se dau în corpuri atât de firave să nu fie îngreunate de piedici birocratice, ci uşurate de acţiuni care contează”, a declarat preşedintele organizaţiei, Carmen Uscatu.

Pe 7 aprilie 2016, asociaţia a sesizat în scris CNAS cu privire la procedura anevoioasă prin care un bolnav de cancer poate accesa tratamentul medicamentos în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

“Există tratamente care, deşi sunt prescrise de medic (cel ce are, teoretic, decizia supremă în ceea ce priveşte conduita terapeutică), sunt supuse unui circuit birocratic îndelungat de aprobare suplimentară de către o Comisie de experţi ai CNAS. După stabilirea diagnosticului, medicul întocmeşte dosarul pentru aprobarea medicamentului. Acesta este trimis apoi Casei locale de Asigurări de Sănătate de care aparţine medicul prescriptor, iar medicul şef al acestei Case îl transmite CNAS pentru a fi luat în discuţie în cadrul Comisiei de experţi. Această Comisie se întruneşte o dată pe lună, iar dosarele pacienţilor trebuie trimise, prin poştă, în primele zece zile calendaristice ale fiecărei luni, urmând a fi aprobate în luna următoare celei în care au fost discutate. Ne întrebăm de ce aceste tratamente nu sunt lăsate la decizia şi responsabilitatea medicului curant şi sunt supuse unor aprobări multiple şi care durează aproape trei luni, având consecinţe dezastruoase asupra şanselor de supravieţuire ale multor pacienţi”, au arătat reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale în sesizarea transmisă CNAS.

Asociaţia precizează că a primit răspuns de la CNAS în 24 mai, în care se preciza că Programul de oncologie este unul prioritar.

“Un exemplu sugestiv pentru creşterea numărului de bolnavi cu molecule ale căror dosare au fost aprobate în comisia de specialitate de la nivelul CNAS este cel al tratamentului cu Herceptin (Trastuzumabum) – tratament specific cancerului mamar. Menţionăm că în anul 2007 au fost introduse şase molecule noi în tratamentul bolnavilor cu cancer, iar în anul 2015 au fost incluse condiţionat în Listă un număr de patru DCI-uri care se eliberează în baza contractelor cost-volum încheiate de CNAS. În scopul asigurării unei mai mari accesibilităţi a copiilor la tratamentul cu medicamente oncologice s-a înfiinţat la nivelul CNAS Subcomisia de hematologie şi oncologie pediatrică pentru analizarea şi avizarea iniţierii şi/sau continuării tratamentelor. Această subcomisie se întruneşte la nevoie, ori de câte ori apare solicitarea în cazul unui copil”, a precizat CNAS.

În acest context, Asociaţia Dăruieşte Viaţa a introdus, în 1 septembrie, acţiune în contencios administrativ şi a chemat în judecată CNAS, pentru a obţine drepturile pacienţilor bolnavi de cancer şi a încerca să găsească soluţia în instanţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.