Aproximativ 30 de preoţi au venit, joi, la sediul IPJ Constanţa pentru a fi alături de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, care s-a prezentat la Poliţie, aceasta fiind una dintre obligaţiile pe care le are în cadrul controlului judiciar. Preoţii au spus că doresc să fie alături înaltul ierarh, acuzat de folosirea cu rea-credinţă de documente false şi de luare de mită

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arhiepiscopul Tomisului s-a prezentat, joi, la sediul IPJ Constanţa, aceasta fiind una dintre obligaţiile pe care le are în cadrul controlului judiciar în dosarul instrumentat de procurorii DNA şi în care este acuzat de folosirea cu rea-credinţă de documente false şi de luare de mită.

În faţa sediului Poliţiei Judeţene Constanţa, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost aşteptat de aproximativ 30 de preoţi care au dorit să fie alături de acesta. Ei l-au însoţit pe Arhiepiscop până la ofiţerul de serviciu al IPJ Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat corespondentului News.ro că a fost vorba despre o acţiune de susţinere a înaltului ierarh ortodox din partea preoţilor, la iniţiativa şi dorinţa acestora.

“Ei au dorit să vină să fie alături de Arhiepiscopul Tomisului. Au întrebat doar când este ziua de mers la Poliţie şi au venit pentru a fi alături, nu au fost chemaţi aşa cum s-a insinuat”, a afirmat Eugen Tănăsescu.

El spune că acest demers a apărut după ce la una dintre vizitele precedente de la Poliţie ale Arhiepiscopului Tomisului un fost preot a încercat să-l agreseze pe Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi preoţii au vrut ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că prin acest lucru s-a demonstrat faptul că sunt şi preoţi alături de Ierarhul tomitan, după ce în ultimele săptămâni ahiepiscopul a fost acuzat şi criticat de diverşi preoţi caterisiţi.

Unii dintre preoţii prezenţi şi-ar fi manifestat intenţia să fie alături de Arhiepiscopul Tomisului şi săptămâna viitoare la vizita de la IPJ Constanţa, a precizat Eugen Tănăsescu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus începerea urmăririi penale şi controlul judiciar în cazul Arhiepiscopului Tomisului, pentru acuzaţiile de luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, el fiind cercetat sub control judiciar.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Stere Beca, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar şi faţă de Aurelian Ştefan, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

DNA arăta că, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru a primi fonduri europene.

”În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, preciza DNA.

Potrivit procurorilor, ”un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară”.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

Totodată, DNA menţiona că, în primăvara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoană, pentru a dispune ”ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie”.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie a Universităţii ”Ovidius”, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultăţi. În acest dosar, în urmă cu doi ani, arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmărire penală, el precizând atunci că nu a fost găsită nicio probă împotriva sa.

De asemenea, în vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, pe motiv că el a girat cartea "Muntele Athos, patria ortodoxiei", scrisă de Gigi Becali.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.