Secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat apreciază că ar fi nevoie de măsuri precum subvenţionarea de către state a unor industrii strategice, precum cea de echipamente medicale sau medicamente, el afirmând că trebuie redusă dependenţa de o singură piaţă în ceea ce priveşte produse de acest fel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raed Arafat a identificat mai multe greşeli care s-au făcut, la nivel global, în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei generate de virusul SARS-Cov-2, prima dintre acestea fiind, în opinia medicului, faptul că multe ţări au tratat apariţia virusului ca pe o problemă locală, a Chinei. 
 
Secretarul de stat din MAI a precizat, marţi seară, la Antena 3, că "cea mai serioasă problemă globală este subestimarea şi această negare că eu nu păţesc nimic”. El a apreciat că o altă problemă la nivel global o reprezintă lipsa de pregătire pentru o pandemie, dar şi că s-a greşit în ceea ce priveşte "dependenţa mondială din anumite surse” în ceea ce priveşte furnizarea de echipamente medicale.
 
Nu în ultimul rând, Arafat a susţinut că o soluţie pentru reducerea dependenţei de piaţa asiatică ar fi subvenţionarea industriei de medicamente şi echipamente medicale.
 
"Industria nu foarte repede s-a adaptat ca să fabrice echipamente de protecţie. Aici cred că va fi o lecţie foarte importantă, pentru că indiferent care este situaţia la nivel european, la nivel mondial, trebuie să ne trezim pentru că nu putem să ne bazăm pe o singură zonă, fără să vorbim de politică sau altele. Trebuie să avem resurse mai multe. Poate că o anumită industrie trebuie subvenţionată de stat. Faptul că noi am zis că statul nu poate subvenţiona nimic a făcut ca o parte din industriile critice să se mute şi poate că aceste industrii trebuie să poată să revină, dar cu o anumită subvenţie pentru industriile strategice precum industria echipamentelor de protecţie şi a materialelor, medicamentelor, precursorilor pentru medicamente pentru că şi asta era o problemă”, a afirmat Arafat.
 
El a spus, de asemenea, că Uniunea Europeană "nu a luat măsuri coordonate” la începutul pandemiei. 
 
"Ce nu s-a înţeles că fiecare ţară putea să aibă un impact asupra întregului şi nu numai asupra ei pentru că vorbim de un virus care nu ştie graniţe. Când tu în ţară iei o decizie de a nu lua măsuri de protecţie, măsuri de limitare, tu automat afectezi ţările vecine şi devii un risc pentru ei. Deci aici poate în viitor vom reuşi totuşi când avem astfel de situaţii să le identificăm de la început şi să luăm măsuri cât mai rapide, lăsând interesele naţionale şi uitându-ne la interesul nostru cu toţii împreună”, a adăugat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.