Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţe şi Bucureşti primesc, marţi, primele cinci autopompe cisternă de 9.000 de litri, dintr-o achiziţie de 24 de maşini de pompieri folosite mai ales în zonele unde sursa de apă este la mare distanţă de incendiu, fiind înlocuite maşini care au vechime de zeci de ani, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Creşterea capacităţii IGSU este unul dintre lucrurile pe care noi ne-am concentrat în ultimii doi ani, creşterea capacităţii folosind fondurile europene, în principal, dar şi din fonduri ale Ministerului Afacerilor Interne. Noi am mai predat la inspectorate maşini cu capacitate de 5.000 de litri. Este prima dată când primesc în ultimii doi ani maşini de 9.000 de litri, care încep să înlocuiască vechile maşini de pompieri ce au deja o vechime de zeci de ani şi care aveau această capacitatea de 9.000 de litri. Este un pas foarte important, mai ales în zonele în care lipsesc hidranţi, lipsesc surse de apă, mai ales în zonele rurale”, a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Secretarul de stat a precizat în acest an vor mai fi date Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă containere de căutare-salvare.

“Nu este ultima livrare din acest an, până la sfârşitul anului mai aşteptăm livrarea unei părţi din containerele de căutare-salvare, care urmează să fie continuate şi anul viitor. Beneficiarul final va fi cetăţeanul. Este pentru România, de cea mai mare capacitate, de 9.000 de litri. Există în alte ţări cisterne care pot să aibă şi mai mult, dar sunt simple”, a mai spus Arafat.

Tot marţi vor fi trimise inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă 10 microbuze de transport cu câte 17 locuri.

“Exerciţiul privind simularea cutremurului a dovedit că lipseşte acest mijloc de transport pentru  personalul de intervenţie. Până la sfârşitul anului, IGSU va avea 62 de microbuze de acest gen, peste tot în ţară. Nu va fi judeţ care să nu aibă astfel de microbuze”, a adăugat Arafat.

Secretarul de stat a precizat că în 2015 au fost cheltuiţi 31 de milioane de euro, iar în 2016, încă 25 de milioane de euro şi mai sunt alţi 35 de milioane de euro, care vor fi cheltuiţi până la jumătatea anului viitor.

“Inspectoratul a semnat anul acesta primul contract pe fonduri europene cu proiectele de infrastructură mare. Au mai fost luate echipamente individuale de protecţie, echipamente speciale pentru intervenţii în tuneluri, acestea pe bugetul MAI, separat de fondurile europene. S-au luat maşini cu capacitate de 5.000 de litri. Acum, acestea sunt primele care încep să înlocuiască maşinile de 9.000 de litri vechi şi este un pas foarte important pentru pompieri”, a mai spus Raed Arafat.

Întrebat care ar fi necesarul, Arafat a spus: “Mult mai mult. Vorbim de o dotare a IGSU unde tehnica de intervenţie era, anul trecut, 30% cu peste 20 de ani vechime. Vor trebui zeci, sute poate de maşini pe judeţe, nu neapărat de 9.000 de litri, de diferite categorii. Vorbim de 9.000 de litri, de 5.000 de litri, sunt maşini de 2.000, depinde. În zonele urbane, unde sunt hidranţi mulţi şi apă cu presiune corectă, nu trebuie să te duci cu maşini de 9.000 de litri, poţi să te duci cu maşini de 2.000, de 5.000 de litri. În zonele rurale şi în zonele care sunt descoperite de astfel de resurse, cred că maşina aceasta (de 9.000 de litri, n.r.) devine una de bază pentru intervenţia pompierilor”.

Inspectorul general al IGSU, Ovidiu Vasilică, a spus că toate unităţile teritoriale vor primi mai multe mijloace de intervenţie, care să le permită să aibă un răspuns mai bun la solicitări. El a precizat că cele cinci autopompe de mare capacitate sunt pentru ISU Bucureşti, Braşov, Constanţa, Sibiu şi Vrancea, iar mijloacele de transport vor ajunge în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Prahova şi Timiş.

“Această activitatea se încadrează în proiectul «Răspunsul eficient salvează vieţi», care are ca obiectiv general dezvoltarea capabilităţilor de salvare a vieţii populaţiei şi creşterea gradului de protecţie prin eficientizarea capacităţii de răspuns în caz de dezastre, în valoare de 24.507.778 de euro. Beneficiari vor fi toate unităţile IGSU”, a arătat şeful IGSU.

El a precizat că în luna decembrie vor fi trimise inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă 24 de autopompe cisternă de 9.000 de litri şi 62 de autospeciale de transport cu câte 17 locuri fiecare, care au un rol deosebit, în special la seism.

“Pe parcursul exerciţiului «Seism 2016», am identificat ca problematică necesitatea asigurării transportului efectivelor din ţară către zonele afectate. Aici avem un deficit, pe care îl vom completa în anii următori, pe partea de stingere a incendiilor şi asigurarea unui răspuns pe diferitele tipuri de riscuri”, a mai spus Ovidiu Vasilică.

Proiectului “Răspunsul eficient salvează vieţi II” are ca obiective creşterea capacităţii de răspuns la inundaţii, alunecări de teren, incendii şi creşterea eficienţei intervenţiilor în zonele greu accesibile, prin dotarea cu echipamente şi mijloace tehnice moderne. Bugetul proiectului, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi derulat în perioada 2 septembrie 2016 - 31mai 2017, este de 110.365.921 de lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.