Numărul donatorilor de sânge a scăzut aproape la jumătate în judeţul Arad, în ultimele săptămâni, ceea ce a declanşat o criză a stocurilor, cea mai mare problemă fiind lipsa sângelui din grupa A pozitiv, de care au nevoie mai mulţi pacienţi din spitale. Angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină Arad au apelat la ajutorul unor companii şi merg în fabrici pentru a recolta sânge, astfel încât să acopere nevoile urgente ale pacienţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul donatorilor care se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Arad a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, aproape de jumătate faţă de perioadele normale, astfel că se înregistrează stocuri foarte mici.

Directorul CTS Arad, dr. Laura Păcurariu, a declarat, marţi, pentru News.ro, că numărul donatorilor a ajuns la 20 pe zi, în condiţiile în care în mod obişnuit se prezintă 35 - 40 de donatori pe zi, în unele perioade chiar peste 50.

”Este o perioadă în care avem puţini donatori şi suntem nevoiţi să facem apel la unele companii pentru a ne deplasa să recoltăm de la angajaţi. Chiar astăzi (marţi – n.r.) a mers o echipă la o fabrică din localitatea Nădab, pentru a recolta exclusiv sânge din grupa A pozitiv, pentru care există o cerere mare, dar nu putem asigura necesaul pacienţilor din spitale”, a declarat Păcurariu.

Conform sursei citate, au loc discuţii cu agenţii economici pentru a se implica într-o campanie de stimulare a donatorilor, care vor primi, pe lângă tichetetele de masă în valoare de aproximativ 60 de lei, pachete cu alimente.

Un fast-food local participă la campanie oferind vouchere în baza cărora donatorii pot să-şi aleagă un produs din oferta zilnică.

Persoanele care pot dona sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme, puls regulat şi tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg.

Nu pot deveni donatori cei care au suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale sau care au avut hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, miopie forte sau unele boli de piele (psoriazis, vitiligo).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.