Doar 15 asistaţi social din comuna arădeană Craiva, beneficiari ai venitului minim garantat, au acceptat să fie angajaţi, din cei 70 care au fost duşi la interviuri de către primar, care speră să realizeze o premieră şi să nu mai aibă asistaţi social în următorii ani. Cei care au refuzat să muncească au invocat fie salarii prea mici faţă de Franţa sau Germania, fie faptul că nu au şcoală sau nu ştiu să diferenţieze culorile. Edilul îi va duce la alte interviuri, iar dacă vor refuza, le va suspenda ajutoarele sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul comunei arădene Craiva, Ioan Bercea, a declarat, joi, pentru News.ro, că a dus la interviuri de angajare - la o fabrică de cablaje auto din Nădab care se confruntă cu deficit de forţă de muncă - 70 de beneficiari de ajutor social din cei 99 ai comunei, însă doar 15 dintre aceştia au acceptat să lucreze.

"Deşi firma era dispusă să îi angajeze şi fără şcoală, pentru că îi instruieşte, ei au venit cu diverse motive. Ba că sunt salariile prea mici faţă de alte ţări, ba că sunt bolnavi, ba că ei nu ştiu să facă diferenţa între culori, ori n-au carte. Sunt dezamăgit, dar mă bucur totuşi că au acceptat să vină la alte interviuri. În următoarele două săptămâni, aducem alte firme şi toţi care au refuzat vor veni la interviuri", a spus primarul.

Edilul a adăugat că, dacă asistaţii social vor refuza să lucreze, le vor fi suspendate ajutoarele.

"Dacă după câteva interviuri nu se vor angaja, nu mai merită să primească bani de la stat. Mi-ar plăcea ca în comuna noastră să realizăm o premieră şi să nu mai avem asistaţi social", a spus Ioan Bercea.

"M-aş angaja dacă mi-ar da măcar 2.000 de lei în mână, dar la început au zis că îmi dau mai puţin. Păi în Franţa şi Germania verişorii mei câştigă foarte bine, mai bine merg şi eu acolo", a spus un bărbat de etnie romă.

"Io nu ştiu să lucrez cu aparate alea din fabrică că nici nu ştiu culorile şi acolo sunt sârmele colorate. Dacă îmi găseşte primarul altceva de muncă, eu merg", a spus un alt bărbat.

Interviurile au avut loc marţi şi joi, iar toţi cei 70 de localnici sunt beneficiari ai venitului minim garantat plătit de stat.

Primarul declara, marţi, că ideea angajării asistaţilor social i-a venit după ce reprezentanţii fabricii l-au întrebat dacă în satele sale ar exista forţă de muncă disponibilă.

"Atunci mi-a venit ideea, avem în jur de o sută de oameni care încasează lunar ajutorul social. Sunt tineri, apţi de muncă şi stau degeaba... Unii s-au obişnuit să ia bani de la stat şi nici la munca în folosul comunităţii, care este obligatorie, nu vor să vină. Caută tot timpul motive, ba că sunt bolnavi, ba că au copii mici acasă... Dacă vor refuza angajarea, le facem raport să nu mai primească ajutor social", spunea edilul.

Comuna Craiva, care are în jur de 3.000 de locuitori, este pe locul al treilea în judeţ din punctul de vedere al dosarelor de ajutoare sociale aflate în plată (99 de beneficiari). Pe primul loc se află comuna Mişca, cu 139 de beneficiari, care deşi are doar 3.700 de locuitori, depăşeşte şi municipiul Arad - 136 de beneficiari la 160.000 de locuitori.

Conform unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Arad, în judeţ există aproximativ 2.300 de persoane care încasează lunar ajutor social, faţă de 2.800 în urmă cu un an. În 2017 s-au plătit aproape 7,7 milioane de lei, iar în primul semestru din 2018 s-au plătit 3,3 milioane de lei.

Numărul ajutoarelor sociale plătite a scăzut de la un an la altul, în 2018 fiind la jumătate faţă de 2011, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre beneficiari şi-au pierdut dreptul pentru că au refuzat munca în folosul comunităţii sau nu s-au prezentat cel puţin de două ori pe an la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea căutării unui loc de muncă stabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.