Aproximativ 70 de poliţişti veniţi din mai multe judeţe din zona Transilvaniei protestează, joi, la Cluj-Napoca, în faţa Prefecturii, cerând majorări salariale. Agenţii reclamă că nu s-a respectat hotărârea de guvern privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară la 1.450 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii spun că sunt nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistem şi reclamă faptul că agenţii cu vechime mai mare de zece ani nu au primit măriri salariale la fel ca cei mai tineri. Liderul sindical Constantin Mandache a declarat că Ministerul Muncii a promis rezolvarea problemei, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

”Am fost la masa negocierilor la Ministerul Muncii în 6 martie şi acolo ne-au minţit că se aplică. Au spus că în loc de 600 de lei salariul de referinţă rămas la nivelul anului 2009 se va schimba şi va fi 1.450. La unii dintre colegi, cei tineri, s-a aplicat această metodă, dar la cei mai în vârstă, cu 20 de ani vechime, nu s-a cunoscut nimic la salariu. Dacă a crescut salariul minim brut pe economie trebuie să se aplice şi poliţiştilor, ceea ce nu s-a întâmplat. În celelalte instituţii bugetare s-a aplicat, dar asta nu ne interesează pe noi, fiecare suntem cu familia sa ocupaţională. Vrem ca tuturor poliţiştilor din România să ni se aplice HG nr. 1/2017”, a declarat Constantin Mandache.

Protestul de la Cluj-Napoca va continua până la ora 16.00, susţin oraganizatorii.

În cursul dimineţii, la Cluj a ajuns un autocar cu 20 de agenţi de poliţie din Bihor şi mai sunt aşteptaţi poliţişti din Sălaj, dar şi din Bistriţa-Năsăud.

Un protest mai amplu a fost organizat în Bucureşti. Aproximativ 1.000 de agenţii de poliţie protestează, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.