Aproximativ 600 de persoane participă, miercuri, la Cluj-Napoca, la evenimentele organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, între care un marş prin oraş, ei urmând să depună coroane de flori la plăcuţa comemorativă a poetului maghiar Petofi Sandor. În timpul manifestaţiilor, trei persoane au fost amendate de jandarmi, iar o alta a primit avertisment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La manifestaţiile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni participă aproximativ 600 de oameni, între care şi persoane publice precum consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vakar Istvan.

Seria de evenimente a început la ora 12.00, cu un marş pe străzile din centrul oraşului.

Pe parcursul marşului, oamenii au cântat cântece revoluţionare, după care s-au îndreptat spre Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”. 

La ora 14.00, oamenii au plecat spre Clădirea Biasini, pentru a depune coroane de flori la plăcuţa comemorativă a poetului maghiar Petofi Sandor. Tot acolo se vor ţine şi discursuri.

Pe parcursul manifestaţiilor, trei persoane au fost amendate de către jandarmi cu 1.500 de lei, în total, în timp ce un alt participant a primit avertisment. 

”Este vorba de trei sancţiuni şi un avertisment. Au fost aplicate amenzi în cuantum total de 1.500 de lei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a recomandărilor făcute de organizatori la Legea 60/91, articolul 13”, a declarat Marius Ardelean, purtător de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

Unul dintre participanţi, care a fost doar legitimat, susţine că oamenii au fost sancţionaţi pentru că aveau asupra lor steagul neoficial al Transilvaniei.

”Nu ştiam dacă este ilegal. Astfel de steaguri are toată lumea. Alţi doi oameni au fost duşi deja de jandarmi. Sunt solidar cu ei. Jandarmii au spus să strâng steagurile pentru că aşa au cerut organizatorii. Mi s-a spus că e conform cu Legea 60. Chiar şi copiii prezenţi au asemenea steaguri, dar mai mici”, a declarat Soos Sandor, care a fost legitimat de jandarmii clujeni.

Una dintre persoanele amendate este Erno Gfancsali, fost candidat la primăria municipiului Cluj-Napoca la alegerile din iunie 2016 şi membru al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, pe 15 martie, în localităţi din Transilvania, cu acest prilej fiind comemoraţi eroii din timpul Revolţiei Ungare de la 1848 - 1849.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.