Aproximativ 5.000 de sindicalişti din educaţie s-au adunat miercuri în Piaţa Victoriei, de unde au plecat în marş spre Complexul Politehnica, pe traseul strada Buzeşti, strada Berzei, strada Ştirbei Vodă, Splaiul Independenţei, strada Constantin Noica, Şoseaua Cotroceni şi Bulevardul Iuliu Maniu. Angajaţii din învăţământ, nemulţumiţi de ultima variantă propusă de Guvern pentru majorarea salariilor, scandează “Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”, “Jos Guvernul” şi “Demisia”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La protestul organizat de federaţiile sindicale din educaţie au venit sindicalişti din toată ţara, aceştia spunând că, în varianta propusă de Guvern, mulţi angajaţi din învăţământ vor rămâne cu aceleaşi salarii, situaţie care îi nemulţumeşte. Protestatarii spun că guvernanţii susţin că “învăţământul este prioritate naţională”, dar acest lucru nu se vede şi în modul în care sunt tratate cadrele didactice atunci când se discută de majorări salariale.

Sindicaliştii au plecat în marş în jurul orei 12.30, aceştia având pancarte şi bannere pe care scrie: “Sănătatea şi educaţia au aceleaşi probleme”, “Vrem EDUCAŢIE sănătoasă!”, “Ai carte, n-ai parte”, Învăţarea moare fără finanţare”, “Educationen Kaput!, “Salarizare echitabilă, învăţământul, prioritate naţională??? … MINCIUNICĂ … RUŞINICĂ …”, Pas cu pas, către impas”.

Protestatarii scandează “Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”, “Unitate”, “Fără educaţie moare orice naţie”, “Jos Guvernul” şi “Demisia”.

Angajaţii din educaţie nu sunt de acord cu ultima variantă propusă de Guvern pentru corecţiile salariale din sistem, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, precizând că sindicatele sunt în continuare deschise dialogului, cu condiţia ca reprezentanţii Executivului să vină “cu ceva suplimentar”.

Liderul sindical a precizat că dacă reprezentanţii Guvernului nu vor veni cu o altă variantă, nu vor accepta ultima formă propusă, pentru că angajaţii din sistem nu ar fi de acord cu cea de-a doua etapă a corecţiilor salariale, care ar trebui să aibă loc abia în decembrie 2017.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat, marţi, că ordonanţa privind corecţiile din sistemul bugetar va fi adoptată în şedinţa de Guvern din 7 iunie, sindicatele din educaţie fiind aşteptate să opteze pentru una dintre variantele propuse până la sfârşitul acestei săptămâni, în caz contrar Executivul urmând să îşi asume răspunderea.

Acesta a precizat că, miercuri, va trimite invitaţii pentru convocarea Consiliului Naţional Tripartit, marţea viitoare, pentru ca, în şedinţa din 7 iunie să poată fi adoptată ordonanţa cu cea mai bună variantă în ce priveşte educaţia.

"Poziţia Guvernului este clară, că va adopta această ordonanţă. (...) Mesajul către dascăli este că nu este vorba de o neglijare, este vorba de a încerca în mod atent să rezolvăm problemele legate de disfuncţionalităţile sistemului educaţional, dar nu se poate aştepta de la noi, de la celebrii tehnocraţi, să se rezolve într-un an toate problemele pe care până acum toţi ceilalţi nu le-au rezolvat”, a subliniat Pîslaru.

Ministrul Muncii a mai spus că aplicarea acestei ultime variante ar atinge aproape jumătate din cei 260.000 de angajaţi din educaţie, mai exact între 100.000 şi 120.000 de persoane.

Practic, guvernanţii au propus o majorare a salariilor din educaţie cu aproximativ cinci la sută din august 2016, care ar rezulta de fapt din aplicarea unor corecţii, şi cu alte cinci procente de la 1 decembrie 2017.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.