Aproximativ 200 de cadre didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) protestează luni, în faţa sediului Guvernului, faţă de subfinanţarea din învăţământ şi ameninţă cu boicotarea bacalaureatului şi a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În niciun an de după Revoluţie nu s-a alocat mai mult de 3% din PIB. Cum putem cere calitate şi performanţă într-un sistem educativ de stat care este subfinanţat. (…) De fiecare dată când sunt alegeri locale sau parlamentare, învăţământul devine foarte interesant pentru aleşii neamului şi pentru politicieni. Dar, din păcate, o dată la patru ani”, a declarat, pentru News.ro, Adrian Voica, vicepreşedintele FSLI.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că salariile sunt nemotivante, iar cei mai buni absolvenţi din învăţământul superior nu sunt interesaţi de catedră din cauza veniturilor mult prea mici pe care le au ca profesori. De asemenea, o altă nemulţumire este aceea că transportul cadrelor didactice nu este decontat.

Protestatarii spun că vor să tragă un semnal de alarmă şi faţă de creşterea numărului agresiunilor comise de elevi împotriva profesorilor.

Un alt punct în lista de nemulţumiri adusă de reprezentaţii FSLI în faţa Guvernului este că programa şcolară este depăşită şi nu este în acord cu cerinţele existente pe piaţa muncii.

"Bacalaureatul este în pericol, bineînţeles. Asta depinde de colegii noştri dacă se vor prezenta. La momentul când are loc bacalaureatul, colegii noştri sunt în concediu de odihnă. Dacă vor dori să se ducă să corecteze lucrări pe doi lei sau trei lei este problema dumnealor”, a mai declarat Adrian Voica.

Organizatorii protestului spun că au autorizaţie pentru o nouă acţiune în cursul zilei de marţi, între orele 15.00 şi 17.00, când vor picheta din nou sediul Guvernului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.