Protestul din Capitală faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale, la care au participat peste 20.000 de oameni, s-a încheiat. Manifestanţii au început să plece după patru ore de protest, care a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au mers în marş în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Foto: Facebook / Cristian Vasile
Foto: Facebook / Cristian Vasile

UPDATE 21:28 Protestul din Bucureşti se încheie, manifestanţii au început să plece

Protestul din Bucureşti, la care au participat peste 20.000 de oameni, se încheie. Manifestanţii au început să plece, după patru ore de protest, care a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au mers în marş în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff.

În jurul orei 21.00, cei aproximativ 20.000 de oameni care au protestat în faţa sediului PSD din Şoseaua Kiseleff au plecat - o parte s-au întors la Piaţa Victoriei, iar ceilalţi au mers pe Kiseleff până la sediul ALDE.

Ajunşi în faţa sediului ALDE, oamenii au scandat "PSD şi ALDE, aceeaşi mizerie".

Ei au rămas în faţa sediului acestui partid pentru câteva minute.

UPDATE 21.15:  Mulţimea din faţa sediului PSD începe să se împrăştie

Câteva mii de manifestanţi au plecat spre Arcul de Triumf, spunând că vor merge la sediul ALDE, iar o altă parte se întorc spre Piaţa Victoriei.

UPDATE 21:02 Aproximativ 20.000 de oameni protestează în faţa sediului PSD, unde strigă "Hoţii"

Aproximativ 20.000 de bucureşteni protestează, duminică seară, în faţa sediului PSD din Şoseaua Kiseleff, unde cântă Imnul naţional.

Protestatarii au aruncat cu hartie igienică, dar şi cu bulgări de zăpadă spre sediul PSD.

Ei au strigat "Hoţii", "Rusine, rusine sa va fie" şi "PSD, ciuma roşie", "Iliescu lângă Vişinescu", dar au şi cântat Imnul naţional şi "Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen".

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "Cel mai slugarnic şi ruşinos guvern", "O adunatură de cârpe".

UPDATE 20:35 Protestatarii din Piaţa Victoriei au ajuns la sediul PSD, unde strigă "Hoţii"

Protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei au ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff. Numărul manifestanţilor depăşeşte 20.000.

La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii au ajuns la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, unde strigă "Hoţii", "Rusine, rusine sa va fie" şi "PSD, ciuma roşie".

Când au ajuns în dreptul Ambasadei Rusiei, manifestanţii au strigat "Rusia, Moldova nu-i a ta"

UPDATE  20:18 Protestatarii  au plecat în marş spre sediul PSD din Kiseleff

Protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei au plecat, la ora transmiterii acestei ştiri, spre sediul PSD din Şoseaua Kiseleff. Peste 20.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei.

Manifestanţii, aflaţi în marş, pe Şoseaua Kiseleff, strigă ”PSD, ciuma roşie”, ”Hoţii”, ”Dragnea, nu uita, te aşteaptă DNA”.

Oamenii au stat aproximativ o oră în faţa Guvernului, după care au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a pleca spre sediul central al PSD. Ulterior, jandarmii au ridicat gardurile şi au permis accesul oamenilor, astfel că aceştia se îndreaptă în marş, la ora transmiterii acestei ştiri, spre sediul PSD.

La protest participă oameni de toate vârstele, iar unii dintre ei au venit însoţiţi de copiii lor, inclusiv copii mici, pe care îi ţin pe umeri.

UPDATE 19:52 Peste 15.000 de oameni protestează în faţa Guvernului

Peste 15.000 de oameni protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Manifestanţii strigă ”La închisoare, nu la guvernare”, ”Hoţii”, ”Demisia”, ”PSD - ciuma roşie”.

Foto Inquam Photos / Alexandru Busca
Foto Inquam Photos / Alexandru Busca

”Vreau să împiedicăm adoptarea ordonanţei privind graţierea şi a celei de modificare a Codului penal, pentru că, în primul rând, aceste chestiuni nu se stabilesc prin ordonanţă, este neconstituţional. Iar în al doilea rând, sunt făcute cu dedicaţie pentru hoţii pe care îi apără pesediştii care sunt printre ei”, a spus unul dintre oamenii veniţi în Piaţa Victoriei.

UPDATE 19:19 Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei

Peste 13.000 de oameni care protestează faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale au ajuns în Piaţa Victoriei, la ora transmiterii acestei ştiri.

Foto Inquam Photos / Alexandru Busca
Foto Inquam Photos / Alexandru Busca

Manifestanţii au parcurs traseul de la Piaţa Universităţii, blocând bulevardul Magheru pe sensul spre Piaţa Romană. Coloana de oameni, al căror număr a continuat să crească, a acoperit toată lungimea bulevardului.

Pe traseu, oamenii - care au pancarte, steaguri tricolore, fluiere şi vuvuzele - au scandat "PSD, ciuma roşie", "Jos Guvernul", "DNA să vină să vă ia", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie".

Foto Inquam Photos / Adriana Neagoe
Foto Inquam Photos / Adriana Neagoe

Numărul manifestanţilor depăşeşte 13.000.

Protestatarii au plecat în jurul orei 18.30 din Piaţa Universităţii, după ce acolo a ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat şi i-a fost scandat numele.

UPDATE 18.30: PREŞEDINTELE IOHANNIS A PLECAT DE LA PROTEST

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat, la ora transmiterii acestei ştiri, de la protestul din centrul Capitalei, la care participă zece mii de oameni. Preşedintele a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Foto Inquam Photos / Alexandru Busca
Foto Inquam Photos / Alexandru Busca

”O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi.”, a spus Iohannis la sosire.

La sosire, preşedintele a fost aplaudat şi i-a fost scandat numele. ”Avem preşedinte”, ”Iohannis e cu noi”, ”România cere: fără graţiere” au scandat protestatarii.

Foto Inquam Photos / Adriana Neagoe
Foto Inquam Photos / Adriana Neagoe

Iohannis a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor, apoi s-a urcat în maşină şi a plecat.

Cei peste 10.000 de oameni care protestează în Piaţa Universităţii faţă de legile privind graţierea şi codurile penale din Piaţa Universităţii au blocat bulevardul Magheru şi au plecat în marş spre Guvern.

UPDATE 18:19 PREŞEDINTELE IOHANNIS A AJUNS LA PROTESTUL DIN CENTRUL CAPITALEI

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la protestul din centrul Capitalei, la care participă câteva mii de oameni. La sosire, preşedintele a fost aplaudat şi i-a fost scandat numele.

UPDATE 18:15 În Piaţa Universităţii protestează peste 5.000 de oameni care au blocat bulevardul Magheru

Cei peste 5.000 de oameni care protestează în Piaţa Universităţii faţă de legile privind graţierea şi codurile penale din Piaţa Universităţii au blocat bulevardul Magheru.

UPDATE 17:56 Robert Turcescu: ”Am plecat spre Piaţa Universităţii. Dragnea, ai curaj să vii şi tu?”; Şi Raluca Turcan a ajuns la protest, unde sunt 2.000 de oameni

Deputatul PMP Robert Turcescu anunţă, într-un mesaj video postat pe Facebook, că a plecat spre Piaţa Universităţii pentru a participa la protestul faţă de legile privind graţierea şi codurile penale, şi îl întreabă pe liderul PSD, Liviu Dragnea, dacă are „curajul” să meargă şi el în mulţime. Liderul PNL, Raluca Turcan, a ajuns în Piaţa Universităţii, unde la ora transmiterii acestei ştiri sunt aproape 2.000 de oameni.

„Am plecat spre Universitate, ne vedem acolo. Dragnea, ai curaj să vi şi tu? Semnat, familia Turcescu”, a afirmat Robert Turcescu, într-un video în care apare alături de soţia lui.

Aşa cum anunţase, şi preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a ajuns în Piaţa Universităţii şi a postat un filmuleţ live.

Şi liderul USR, Nicuşor Dan, a anunţat că merge la miting.

Noi proteste faţă de legile privind graţierea şi codurile penale în Piaţa Universităţii

Protestatarii au steaguri şi pancarte cu mesaje precum "Ministru' cu plagiat trebuie remaniat", "Referendum pentru toţi, să ştim dacă suntem hoţi".

Oamenii scandează "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta", "Jos Guvernul", "PSD, ciuma roşie", "Vrem o Românie fără hoţie", "DNA să vină să vă ia" şi "În democraţie, hoţii stau la puşcărie".

"Nu sunt de acord cu ordonanţa care promovează graţierea şi amnistia. Nu îşi are rostul, favorizează unii infractori deja cunoscuţi, care sunt un pericol pentru economia ţării şi pentru siguranţa ţării. E o ordonanţă strict politică şi este cu dedicaţie foarte clară. Sunt câteva persoane care vor avea sigur de câştigat de pe urma ei", a spus un bărbat venit la protest.

"Nu face decât să ne dea înapoi ani întregi în care s-au făcut nişte progrese în justiţie şi să ne arunce înapoi în anii '90, în care un băiat din fruntea partidului psd-pdsr conduce ţara la discreţie. Şi pentru că votul, atât de prost, care s-a întâmplat de curând le-a dat pe mână toată puterea vor să completeze chestia asta şi să conducă arbitrar şi discreţionar. Este foarte clar că Liviu Dragnea vrea să devină premier şi nu ştie cum să ne păcălească", a afirmat un alt manifestant.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii continuă să sosească bucureşteni.

Organizatorii mitingului au anunţat că din Piata Universităţii vor merge în marş până la Guvern. Proteste similare sunt anunţate pentru duminică seară şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund (Norvegia).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.