Aproximativ 2.000 de persoane au participat la manifestările dedicate Zilei Unirii, la Focşani, la care a fost prezent şi ministrul Apărării, Gabriel-Beniamin Leş, dar şi un consilier prezidenţial, câţiva oameni huiduind în momentul în care acesta din urmă a rostit numele preşedintelui Klaus Iohannis la finalul mesajului transmis de şeful statului. Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a spus în faţa jurnaliştilor că îşi exprimă ”regretul” că ”mai marii ţării nu au învăţat lecţia lui Alexandru Ioan Cuza”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestările dedicate Zilei Unirii au început la Focşani în jurul orei 16.00, după ce timp de jumătate de oră, persoanele adunate în centrul oraşului, aproximativ 2.000, au asistat la un spectacol al ansamblului folcloric Ţara Vrancei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan a ajuns în piaţă în jurul orei 16.00, când au venit şi preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, dar şi arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei.

De asemenea, la manifestări au fost prezenţi şi ministrul Apărării, Gabriel-Beniamin Leş, şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

 

Sorana Felicia Filip a intonat Imnul de stat, dar şi Imnul Uniunii Europene, apoi, timp de aproximativ o oră, actorii Teatrului din Focşani împreună cu artişti de la Iaşi au jucat o scenetă în care au fost reproduse momente istorice de la Decebal până la Alexandru Ioan Cuza.

După piesă, oficialii, între care şi ministrul Apărării, au rostit discursuri, iar în momentul în care consilierul prezidenţial a terminat de citit mesajul transmis de către preşedintele Klaus Iohannis şi a rostit numele acestuia câteva persoane au huiduit.

Întrebat de către jurnalişti cum s-a simţit când a văzut că la manifestări nu au venit toţi reprezentanţii de la Bucureşti pe care i-a invitat, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că îşi exprimă ”regretul” că ”mai marii ţării nu au învăţat lecţia” lui Alexandru Ioan Cuza şi că trebuie să se pună mai mult preţ pe ce înseamnă sărbătorile naţiunii.

”Eu îmi exprim regretul că mai marii ţării noastre astăzi nu au învăţat lecţia lui Alexandru Ioan Cuza, a lui Kogălniceanu şi a Unirii Mici, care a precedat Unirea de la 1 Decembrie 1918. Eu cred că noi trebuie să punem mult mai mult accent şi mult mai mult preţ pe ceea ce înseamnă sărbătorile naţiunii noastre pentru că ele pot să ne ajute şi pe politicieni, pe cei care conducem, dar şi pe oameni, să fie un pic mai bine pentru noi toţi şi să fie un pic mai bine pentru români pentru că, învăţând lecţia istoriei noastre, mai ales momentele glorioase ale istoriei noastre, putem să construim o viaţă mai bună pentru oameni. Eu cred că încă nu vrem să fim conştienţi de faptul că acestea sunt momente foarte importante pentru istoria neamului nostru. Şi eu cred că pe viitor va trebui să le atragem atenţia şi să le spunem mai cu tărie că aceste lucruri trebuie să se întâmple. Să ţinem cu poporul, ca să nu rătăcim”, a declarat Marian Oprişan.

Participanţii s-au prins apoi în Hora Unirii, care a fost interpretată de Veta Biriş, iar la final militarii s-au retras cu torţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.