Aproximativ 12.000 de medici şi asistente medicale afiliaţi Federaţiei Sindicale Hipocrat au început luni protestele, timp de o săptămână vor purta banderole albastre, din 17 octombrie vor organiza pichete şi vor întrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie ar putea intra în grevă generală. Sindicaliştii cer eliminarea inechităţilor salariale pentru medici şi asistente, personalul TESA şi funcţionarii din Direcţiile de Sănătate Publică, acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă, a tichetelor de vacanţă şi de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Iniţiem un demers care ar trebui să continue cu întrevederi la care să se discute aplicat, pentru prezentarea revendicărilor şi soluţionarea lor. Am persevarat în acţiunile noastre şi considerăm că trebuie să găsim soluţiile potrivite pentru o situaţie care a generat o stare de confuzie şi revoltă. În caz contrar, aşa cum am anunţat deja la mijlocul acestei săptămâni, notificăm autorităţile cu privire la deschiderea conflictului de muncă”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman.

Protestele au început luni, cei aproximativ 12.000 de medici şi asistente medicale afiliaţi Federaţiei Hipocrat urmând să poarte banderole albastre, în fiecare zi, până în 14 octombrie. În a doua săptămână a protestelor, din 17 până în 21 octombrie, medicii şi asistentele vor participa la pichete şi vor întrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie ar putea să intre în grevă generală, dacă solicitările lor nu vor fi soluţionate.

Membrii Federaţiei Hipocrat cer o salarizarea unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical, o salarizare corespunzătoare a personalului TESA şi a funcţionarilor publici din cadrul Direcţiilor de Sanătate Publică, în concordanţă cu salarizarea din sectorul de activitate Sanătate, acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă la salariile actuale, şi nu la cele din anul 2009, acordarea tichetelor de vacanţă si de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială, finanţarea corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, în vederea angajării de personal pentru acoperirea deficitului de personal şi stopării migraţiei, precum şi pentru îmbunătăţirea satisfacţiei pacienţilor şi asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.

Aceştia solicită emiterea de  urgenţă a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătăţii 870/2004, în vederea corelării cu OUG 20/2016 şi identificarea soluţiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialişti pe diverse specialităţi medicale, chirurgicale sau de urgenţă, precum şi crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel naţional şi totodată pentru respectarea standardelor şi curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

 "Sistemul sanitar din România este bulversat din punct de vedere social, ca urmare a faptului că, pentru o parte a salariaţilor, nu s-au eliminat inechităţile şi discriminările legate de performanţa  profesională şi nici cele aferente salarizării. Măsurile fac parte din campania „Primăvara Medicală”, iniţiată de Federaţia Sindicală Hipocrat din România, formaţiune care rămâne astfel consecventă apărării drepturilor şi intereselor membrilor de sindicat din sistemul public de sănătate şi asistenţă socială, precum si ale pacienţilor”, a mai spus Ion Cotojman. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.