Aproximativ 1.800 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Serviciului Român de Informaţii vor participa la activităţile dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri, care încep vineri dimineaţă la Alba Iulia, unde vor fi prezentate şi 185 de mijloace tehnice, în cadrul unei parade. În paralel, programul oficial stabilit de autorităţile locale cuprinde zeci de evenimente pe parcursul a trei zile, între care concerte ale unor formaţii de muzică populară şi uşoară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei informări a Diviziei 4 Infanterie "Gemina”, la ceremoniile militare care se vor desfăşura la Alba Iulia, vineri şi sâmbătă, vor participa aproximativ 1.800 de militari şi specialişti din MApN, MAI, Ministerul Justiţiei şi Serviciului Român de Informaţii, cu 185 de mijloace tehnice.

Încă de marţi, toate efectivele şi mijloacele tehnice au fost dislocate în Alba Iulia, Deva, Sibiu şi Turda.

Vineri, ceremoniile militare încep la ora 10.30, prima fiind programată la Monumentul "I.C. Brătianu". Aici vor fi prezenţi militari şi elevi din Batalionul 136 Geniu "Apulum", reprezentanţi ai Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" şi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul".

Aceleaşi efective vor participa, de la ora 11.00, la ceremonii în faţa Monumentului "Iuliu Maniu", urmând ca de la ora 11.30 să fie prezente la Monumentul "Mihai Viteazul", iar de la ora 12.00, la Monumentul "Regele Ferdinand şi Regina Maria".

La ora 12.15 va avea loc arborarea Drapelului Naţional în Piaţa Tricolorului, iar de la ora 12.30, în Cimitirul Maieri, se va desfăşura o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza şi Ion Arion.

Sâmbătă, de Ziua Naţională, ceremoniile militare încep la ora 15.00, cu depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentul "Regelui Ferdinand Întregitorul”.

La 15.10 are loc ceremonia de inaugurare a Monumentului "Marii Uniri”, iar la 15.30 se va desfăşura ceremonia militară cu trupe, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918. Vor defila 23 de detaşamente, cu aproximativ 1.600 de persoane din MApN, MAI, Ministerul Justiţiei (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) şi Serviciul Român de Informaţii.

Tehnica şi echipamentele de luptă vor fi prezentate de 18 detaşamente de defilare pe roţi cu aproximativ 150 de mijloace tehnice, respectiv transportoare amfibii blindate, instalaţii aruncătoare de proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri şi aruncătoare de diferite calibre, sisteme de comunicaţii şi informatică, tehnică de luptă ale forţelor pentru operaţii speciale, radare mobile etc.

Vor fi prezentate publicului şi 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Şoim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi şi formaţiuni pe jos şi îmbarcate ale armatei poloneze.

Organizatorii anunţă că, pe timpul defilării trupelor, vor fi executate 21 de salve de artilerie.

În afara ceremoniilor şi paradelor militare, autorităţile locale, respectiv Consiliul Judeţen şi Primăria Alba Iulia, au pregătit un program cu zeci de evenimente, care a început joi seară, cu un spectacol de muzică folk la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Vineri, au avea loc evenimente pe tot parcursul zilei, respectiv ceremoniale religioase, depuneri de coroane, lansări de carte, dezvelirea unor monumente de artă, expoziţii şi concerte.

În 1 Decembrie, programul oficial al autorităţilor locale începe la ora 07.00, cu serviciul religios la Catedrala Ortodoxă a Încoronării.

La ora 08.00 va avea loc Marşul Unirii, pornind din zona Gării, iar la ora 10.30 se va da citire "Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia", în Sala Unirii.

La ora 11.30 începe dezvelirea plăcilor omagiale - Sala Unirii, evenimentul fiind urmat, de la ora 12.00, de reconstituirea Marii Adunării Naţionale, care include parada portului popular.

Sfinţirea Monumentului Unirii, finalizat recent, va avea loc de la ora 12.30.

De la 13.30, pe scena din Piaţa Cetăţii vor urca artişti de muzică populară, între care Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Ioan Bocşa, Sava Negrean Brudaşcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna şi Traian Jurchela.

De la ora 15.00 va avea loc inaugurarea Podul Unirii şi Monumentului Marii Uniri, în Parcul Unirii, iar de la 16.30 vor avea loc, pe mai multe scene amplasate în Cetatea Alba Iulia, concerte de muzică populară cu zeci de artişti locali şi din ţară.

După-amiaza va avea loc un eveniment gastronomic, urmând să fie distribuite gratuit participanţilor în jur de 36.000 de porţii de mămăligă cu brânză şi friptură.

Spectacolul de artificii va începe la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii, iar programul se încheie la miezul nopţii cu un recital de nai şi orgă la Podul Unirii.

În 2 decembrie, programul începe la ora 11.00, cu Gaşca Zurli, un spectacol pentru copii ce va avea loc pe scena din Piaţa Cetăţii.

La ora 12.30 va avea loc reconstituire istorică "Intrarea Armatei Române în Alba Iulia", iar la ora 19.00 este programat un concert extraordinar "Lupii lui Calancea vs. Lăutarii lui Botgros”, pe scena din Piaţa Cetăţii.

Ultima seară se va încheia cu un concert Vama, care va începe la ora 20.30, în Piaţa Cetăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.