Solidaritatea cu familiile din Norvegia cărora le-au fost luaţi copiii este mondială, peste 60 de proteste au fost în mai multe ţări, au început în Australia şi Noua Zeelandă şi se vor termina în Hawaii. Ziua de 16 aprile este una de protest global, de solidaritate cu familia Bodnariu, dar şi cu norvegienii cărora până acum le-a fost frică să vorbească, a declarat pentru News.ro Timotei Dinică, apropiat al familiei Bodnariu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am organizat protestul de asăzi cu prietenii, aşa cum o facem mereu. Este a treia oară când organizăm acest protest în Bucureşti. Este în principal un mesaj de solidaritate cu familia Bodnariu. Dar, la fel de bine, suntem alături de norvegienii cărora le-a fost frică să vorbească. Acolo, în Norvegia, este o situaţie care persistă de foarte mulţi ani. Au fost cinci proteste într-o singură zi în Norvegia. Acum, după ce noi am ieşit în stradă, au avut curaj şi ei să protesteze. Suntem alături de e"i, a spus Timotei Dinică.

Potrivit acestuia, peste 3.000 de oameni au fost sâmbătă la protestul din Capitală, dar solidaritatea este mondială.

"Aş vrea să sţiti că noi am fost azi peste 3.000 de oameni numai în Bucureşti. Dar vă rog să vă gândiţi aşa: protestele au început în Australia şi Noua Zeelandă, România, Budapesta, Haga, Berlin, se vor termina în Hawaii. 16 aprile este ziua protestului global. Practic, 65 de proteste la diferite ore, pe tot globul. Şi să ştiţi că nu are legătură cu religia", a adăugat Dinică.

El a mai spus că au ales luna aprilie pentru a se finaliza procesul din Norvegia al familei Bodnariu, în urma căruia au reuşit să recupereze unul dintre copii, pe cel mai mic.

"Nu am mai protestat din februarie. Ştiţi că a fost procesul familei Bodnariu, în care şi-au recuperat unul dintre copii. Nu am fi vrut să se creadă că facem presiuni. Aşa că am decis ca 16 aprilie să fie ziua de protest global. Mai mult, recent, presa din Norvegia a relatat un caz în care unei familii de norvegieni i-au fost luaţi gemenii din maternitate, sub pretext că mama are o suferinţă psihică. S-a dovedit că nu este aşa, dar ulterior. Noi suntem alături şi de aceşti oameni", a adăugat Timotei Dinică.

El a mai spus că 13 familii de români au revenit în ţară, în ultimele două trei luni, de teamă că şi-ar putea pierde copiii, mai ales că unul dintre minori fusese chestionat la şcoală despre felul în care este tratat în familie.

"Unii români sunt speriaţi. Alţii spun că deja copiii lor sunt chestionaţi la şcoală despre felul în care se comportă părinţii cu ei. Sunt multe abuzuri”, a arătat Dinică.

Peste 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, la marşul şi mitingul din centrul Capitalei organizat pentru susţinerea familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi, în urmă cu cinci luni, de Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia (Barnevernet).

Manifestări similare au fost organizate în peste 10 oraşe din ţară, dar şi în alte 20 de state - Norvegia, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Elveţia, Suedia, Italia, Ungaria, Grecia, Spania, Irlanda, Polonia, Australia, Noua Zeelandă, Scoţia, Marea Britanie, SUA şi Canada.

Peste 3.000 de persoane au participat, sâmbătă la prânz, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, în timp ce la Timişoara aproximativ 500 de persoane au demonstrat în acelaşi scop, exprimându-şi "consternarea faţă de această situaţie".

Peste 400 de persoane s-au strâns, sâmbătă la prânz, în faţa Casei de Cultură din Constanţa, având pancarte în română şi în engleză, în care îşi arătau sprijinul pentru familia Bodnariu, dar în care cereau ca aceşti copii să fie daţi familiilor.

Şi la Galaţi, aproximativ 200 de persoane au participat la un miting de susţinere a familiei Marius şi Ruth Bodnariu, dar şi pentru sprijinirea altor familii cărora statul le-a luat copiii. Participanţii la miting, din Galaţi, Brăila şi Focşani, s-au adunat, sâmbătă la prânz, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor şi au purtat pancarte cu mesajul: "Solidari cu familia Bodnariu".

Cazul familiei Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene le-au luat copiii, a ajuns în atenţia presei internaţionale, iar BBC i-a consacrat un amplu material, în care a prezentat povestea românului, soţiei şi copiilor săi, dar şi opiniile experţilor, care afirmă că statul desparte prea uşor familiile, mai ales în cazul imigranţilor.

 “Viaţa lui Ruth şi Marius a fost distrusă fără niciun avertisment într-o luni după-amiază din noiembrie anul trecut, când două maşini au venit la ferma unde locuiesc aceştia, într-o vale izolată din Norvegia”, scrie BBC.

Jurnaliştii britanici descriu cum serviciile de protecţie a copilului, Barnevernet, i-au luat mai întâi pe copiii mai mari ai familiei, cu vârste cuprinse între doi şi 10 ani. A doua zi, autorităţile au luat şi bebeluşul de trei luni.

“Aceste evenimente au declanşat o campanie de protest la nivel mondial, online şi pe străzi. Mii de oameni s-au alăturat manifestaţiilor de susţinere a lui Ruth şi Marius, într-o serie de ţări de pe patru continente. Serviciul de protecţie a copiilor din Norvegia, cunoscut ca Barnevernet, a fost acuzat de protestatari de răpirea copiilor”, afirmă trustul britanic.

Cei cinci copii ai familiei Bodnariu au fost luaţi de Barnevernet în 16 noiembrie 2015, pe motiv de violenţă şi rele tratamente. 

În această săptămână, bebeluşul a fost redat familiei Bodnariu, iar Ruth şi Daniel au primit, în instanţă, dreptul să-şi vada cei doi băieţi mai mari, de două ori pe săptămână, în loc de o dată. În decizia luată de instanţa norvegiană nu se face referire şi la cele doua fete ale familiei Bodnariu, plasate în custodia altor familii.

În ultimele cinci luni au avut loc proteste atât în România, cât şj în alte ţării, pentru susţinerea familiilor cărora autorităţile norvegiene le-au luat copiii.

Cazul lui Marius şi Ruth Bodnariu nu este primul de acest fel, potrivit BBC News.

“Un caz care a implicat o familie cehă din Norvegia a dus la o dispută diplomatică majoră între Oslo şi Praga. Preşedintele ceh Milos Zeman a acuzat serviciile sociale norvegiene că acţionează asemeni naziştilor – o acuzaţie pe care Ministerul Copiilor a descris-o drept absurdă”, afirmă trustul britanic de presă.

Astfel de situaţii nu apar numai în cazul imigranţilor, ci şi al familiilor norvegiene, cărora le-au fost luaţi copii fără o justificare adecvată sau fără căutarea de soluţii alternative. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.