Aproape 600 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele şapte luni din acest an, mai puţini cu 41% faţă de perioada similară din 2015, când au fost prinşi la frontieră 1.005 migranţi ilegali. Traficul în punctele de trecere a frontiere a crescut cu 27,10% în acest an faţă de 2015, de la 24.912.020 la 31.663.880, potrivit bilanţului Poliţiei de Frontieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cele 31.663.880 de persoane care au ieşit sau au intrat pe la vămile din România, 26.538.850 sunt cetăţeni din state ale Uniunii Europene şi 5.125.030 sunt din ţări din afara UE.

De asemenea, în primele şapte luni ale acestui an, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de 9.284.333 de vehicule, faţă de 7.321.599 în 2015, înregistrându-se o creştere cu 26,8%.

La frontiera de stat au fost prinşi, în cele şapte luni, 597 de migranţi ilegali, din care 469 pe sensul de intrare în ţară şi 128 la ieşirile din ţară, 98 dintre aceştia fiind returnaţi autorităţilor de frontieră ale statelor vecine, în baza protocoalelor şi acordurilor de readmisie.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă au fost prinşi la frontieră 1.005 migranţi ilegali, dintre care 620 pe sensul de intrare şi 385 la ieşirile din ţară, fiind astfel înregistrează o scădere de aproximativ 41% a migraţiei ilegale la frontierele României.

Majoritatea migranţilor ilegali au încercat să treacă pe la frontiera „verde”, ascunşi în autovehicule sau folosindu-se de documente falsificate.

Cei mai mulţi migranţi au fost organizaţi în 153 de grupuri, pentru care au fost identificaţi 40 de facilitatori şi 34 de călăuze, români şi străini. Persoanele care încercat să treacă ilegal frontiera sunt din Pakistan, Siria, Afganistan, Sri Lanka, Maroc Iran, Moldova, Somalia, Sudan, Irak, Albania, Algeria, Nigeria, Palestina, Rusia, Turcia, Kosovo, Vietnam, Camerun, Congo, Cuba, Rep. Dominicană şi India.

Poliţiştii de frontieră au constatat, în perioada ianuarie-iulie, 11.637 de fapte ilegale, dintre care 4.816 de infracţiuni, cele mai multe fiind de trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei, fals şi uz de fals sau contrabandă cu bunuri de larg consum, fiind înregistrată o scădere cu 9,4 % faţă de perioada similară a anului trecut.

Totodată, poliţiştii de frontieră au dat 6.821 de amenzi în valoare de 3.559.200 lei, cu 11,6% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2015, când au fost aplicate 7.716 sancţiuni.

În ce priveşte traficul cu bunuri de larg consum, au fost constatate 920 de fapte de contrabandă şi fraudă vamală şi 66 de infracţiuni de natură economico-financiară.

Traficul ilegal cu ţigări continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii transfrontaliere, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări. În primele şapte luni, poliţiştii de frontieră au confiscat 2.338.600 de pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 22 de milioane de lei şi aproximativ 142 de kilograme de tutun. De asemenea, au fost destructurate 34 de grupuri de contrabandă cu ţigări, din care făceau parte 133 de persoane. Traficanţii de ţigări provin din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Serbia şi România.

Poliţiştii de frontieră au descoperit şi 128 de autovehicule furate din mai multe ţări ale Uniunii Europene, dintre care 93 de autoturisme, opt microbuze, 16 automarfare, opt remorci auto şi trei motociclete, numărul acestora fiind cu 32% mai mare faţă de perioada similară a anului 2015. Persoanele suspectate în aceste cazuri sunt cetăţeni turci, sârbi, ruşi, bulgari, francezi şi români.

Măsuri sporite de securitate au fost luate, începând din noaptea de joi spre vineri, la frontiera cu Serbia, unde au fost alocate forţe suplimentare de la Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie, după ce în această săptămână au fost depistate două încercări de trecere ilegală a frontierei verzi de către grupuri de imigranţi.

Patrulările la frontiera cu Serbia sunt făcute inclusiv cu maşini de termoviziune, patrule canine şi echipe terestre suplimentare, iar un elicopter al MAI survolează zona de graniţă, atât ziua cât şi noaptea.

De la începutul lunii iulie, poliţiştii de frontieră au depistat 30 de cetăţeni străini care încercau treacă ilegal graniţa dinspre Serbia către România, de cinci ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a arătat Poliţia de Frontieră Română, la solicitarea News.ro, precizând că în 2014 nu au fost astfel de situaţii. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.