Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, joi, începerea unui program prin care vor fi dotate, igienizate şi modernizate 450 de cabinete de asistenţă medicală şcolară şi 143 de medicină dentară, primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunţând că bugetul estimat este de trei milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CGMB a aprobat o Hotărâre privind "Demararea programului pentru dotarea cabinetelor de asistenţă medicală şcolară şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ public preşcolar, şcolar şi universitar” din Bucureşti.

Primarul general Gabriela Firea a declarat că a iniţiat proiectul de hotărâre pentru dotarea cabinetelor medicale şcolare şi a cabinetelor stomatologice pentru că situaţia actuală este mult sub aşteptările părinţilor care vor să aibă garanţia că în grădiniţele, şcolile, liceele şi universităţile din Capitală se poate asigura asistenţă medicală eficientă şi de calitate.

Ea a mai spus că suma totală estimată pentru acest program este de aproximativ trei milioane de euro.

Potrivit acesteia, pentru cabinetele medicale şcolare se vor achiziţiona aparatură de urgenţă medicală, aparate pentru măsurarea glicemiei, stetoscoape, aparate EKG portabile, laptopuri, imprimante, aparate de aer condiţionat, precum şi piese de mobilier sau frigidere mici. Pentru cabinetele stomatologice şcolare vor fi cumpărate scaune stomatologice, diverse piese de instrumentar, aparate de distilat apa, aer condiţionat, laptopuri, imprimante.

Primarul a adăugat că şi pentru cabinetele medicale şcolare, şi pentru cabinetele stomatologice se vor face reparaţii curente, igienizări, dezinfectări, montare parchet.

"Se va declanşa procedura de achiziţie publică de către ASSMB în conformitate cu referatele de necesitate întocmite de medicii coordonatori pe fiecare sector al Capitalei. Apoi se va întocmi caietul de sarcini şi se va publica pe SEAP. Având în vedere suma, de trei milioane de euro, va fi o licitaţie publică deschisă. Pentru reparaţii şi igienizare, Primăria Capitalei va semna un protocol cu Ministerul Educaţiei şi cu cele şase sectoare ale Capitalei, având în vedere că Primăria are în subordine cabinetele şcolare, deci are o mare responsabilitate, dar unităţile de învăţământ sunt în administrarea sectoarelor. În concluzie, toate cele 447 de cabinete medicale şcolare şi cele 148 de cabinete stomatologice din şcoli, grădiniţe şi universităţi vor fi dotate la nivel european”, a mai susţinut edilul.

Ea a precizat că în Bucureşti sunt 245.209 de preşcolari, şcolari, elevi şi studenţi şi că era nevoie de acest proiect pentru că această sumă nu este cuprinsă în bugetul actual al PMB.

"Este nevoie de votul de azi pentru a putea începe organizarea procedurii pe care am explicat-o”, a mai spus Gabriela Firea.

Consilierii generali USB au precizat că sunt de acord cu un astfel de proiect, dar că nu vor vota pentru că proiectul supus atenţiei are doar două pagini şi nu detaliază pe ce ar urma să se ducă banii.

În expunerea de motive care însoţea documentul aprobat se arăta că acestre cabinete medicale care funcţionează pe lângă unităţile de învăţământ public dispun în prezent de dotări şi instrumentar foarte vechi şi insuficient pentru a asigura asistenţă medicală de calitate.

Directorul Administraţiei Spitalelor, Gabriel Botnariu, le-a spus consilierilor generali că în şedinţa de joi votează o oportunitate a unui proiect.

"De o lună de zile de când am venit la Administraţia Spitalelor, am fost prin foarte multe cabinete, am stat de vorbă cu mulţi colegi medici de medicină şcolară şi medicină dentară care s-au plâns de foarte multe neajunsuri. De aici a venit ideea. Cred că e o ramură deosebit de importantă, dar care nu a fost bine organizată până acum. Avem un număr deficitar de medici. Avem ca şi normare un medic de medicină generală la 2.000 de copii şi un asistent medical la 1.000 de copii”, a afirmat Botnariu.

El a mai spus că sunt 105 medici de medicină generală, 131 de medici stomatologici şi 475 de asistenţi medicali şi că au mai fost scoase la concurs posturi.

"Am mai scos la concurs posturi şi sperăm ca atunci când va începe şcoala, prin protocol cu Inspectoratul Şcolar, să asigurăm toată reţeaua, adică măcar un medic să ajungă la două cabinete şi apoi, după ce vor fi create condiţii, vor dori să vină singuri către acest sistem. Mulţi nu veneau pentru că nu aveau dotare, nu aveau nimic. Veneau în nişte camere goale”, a adăugat directorul ASSMB. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.