Aproape 200 de copii cu sindromul Down au participat, marţi, alături de părinţii lor la un marş, oamenii cerând o lege specială pentru persoanele care au această afecţiune genetică, prin care tinerii să beneficieze de clase speciale în învăţământul public sau certificate de handicap.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei aproape 200 de copii şi părinţii lor s-au adunat în faţa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în jurul orei 14.00. Ei au pornit apoi în marş pe mai multe străzi din zona centrală a oraşului.

Copiii, care ţineau în mâini baloane şi flori, i-au îmbrăţişat pe trecători.  

”Marşul este primul care are loc în România şi am vrut să marcăm Ziua Mondială a Sindromului Down. Participă peste 170 de copii cu sindrom Down, alături de părinţi, aparţinând unui număr de 23 de asociaţii din toată ţara. Am vrut să transmitem faptul că suntem vizibili, că aceşti copii sunt vizibili, că nu sunt o latură a societăţii care trebuie marginalizată. Sunt copii foarte buni, chiar dacă au retard, şi vrem să fim acceptaţi de societate”, a explicat Antoaneta Vanea, oraganizatoarea marşului.

Antoaneta Vanea a subliniat că în România este necesar un cadru legislativ care să protejeze persoanele, dar mai ales tinerii, care au sindromul Down.

”Cerem autorităţilor centrale o lege separată pentru copiii cu sindrom Down, care să le ofere sprijin. Astfel, acest act normativ ar trebui să prevadă ca, după 18 ani, tinerii să beneficieze de ateliere protejate, pentru că pot lucra şi pot vinde ceea ce produc. De asemenea, pentru cei mici ar fi nevoie de clase speciale în şcoli normale, dar şi certificat de handicap permanent”, a mai spus Vanea.

Începând cu noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit că 21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Down.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.