Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI a lansat, marţi, aplicaţia pentru telefoanele cu IOS şi Android prin care utilizatorii pot primi alerte, pot învăţa cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă şi pot trimite fotografii sau filmări de la locul unui eveniment astfel încât dispeceratele să gestioneze cât mai bine cazurile care necesită intervenţie rapidă. În secţiunea de ştiri a aplicaţiei se vor regăsi informaţii furnizate de agenţia de presă News.ro, în baza unui parteneriat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acum noi îţi cerem ajutorul. Instalează aplicaţia DSU. De fapt, ce ajutor cerem noi populaţiei? Să fie pregătită”, a spus secreatarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.

Aplicaţia este structurată în patru componente. Secţiunea de ştiri este cea prin care utilizatorul este informat cu privire la evenimentele care au apărut într-o zona geografică delimitată de el. 

În secţiunea informare, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie, Serviciile de Ambulanţă, SMURD şi Salvamont vor putea oferi informaţii de interes utilizatorilor aplicaţiei DSU.

De asemenea, în baza unui parteneriat încheiat cu agenţia de presă News.ro, în secţiunea News Feed a aplicaţiei DSU vor putea fi citite ştiri de ultimă oră din domeniul situaţiilor de urgenţă sau care au legătură cu acest domeniu. 

O altă componentă a aplicaţiei DSU este cea de alerte, în care sunt trimise în timp real notificări de tip "push" legate de avertizări meteorologice, drumuri închise, accidente grave şi calamităţi naturale care apar într-un perimetru configurat de utilizator. Este pentru prima dată când o aplicaţie va grupa într-un singur loc toate informaţiile despre situaţiile de urgenţă. 

Informaţiile nu vor veni doar din dispeceratul de urgenţă către utilizator, ci şi invers. Există o secţiune de raportare prin care fotografiile de la locul evenimentului pot fi trimise către centrul din care se gestionează aplicaţia. Oricine este martorul unei situaţii de urgenţă, fie că este vorba de inundaţii, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, va putea trimite fotografii şi clipuri video către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, dispecerii vor şti amploarea unui eveniment şi ce resurse este necesar să trimită la caz. 

Fiecare raportare va putea fi făcută doar de utilizatorii care sunt autentificaţi, astfel încât să se diminueze riscul unor notificări false. În plus, fotografiile vor veni cu coordonate GPS şi se va putea şti în timp real locul evenimentului cu o precizie destul de ridicată, astfel încât echipajele de urgenţă să nu piardă timp important căutând locul intervenţiei. Raportarea nu reprezintă un apel la 112 şi vor fi folosite de personalul DSU pentru a veni în sprijinul echipelor de intervenţie.

La patra secţiune este cea de educare a populaţiei, care include un pachet de lecţii referitoare la mai multe tipuri de situaţii de urgenţă. Unele dintre aceste cursuri sunt în format video, astfel încât utilizatorii vor putea şti, de exemplu, cum să acorde primul ajutor corect în diferite tipuri de cazuri medicale sau cum să se comporte în caz de cutremur.

Utilizatorii vor avea acces la zeci de articole despre comportamentul în caz de cutremur, inundaţii, incendii, acordarea primului ajutor şi măsuri salvatoare rapide care pot fi luate în faţa unei situaţii de urgenţă. 

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat  că raportarea evenimentelor trebuie să se facă iniţial la 112, acest sistem nefiind unul care să înlocuiască apelul la Sistemul Naţional Unic Apel de Urgenţă.

"Rolul ei este informarea, interacţiunea cu populaţia în situaţiile de urgenţă unde populaţia poate să ne raporteze anumite aspecte, anumite lucruri prin poze şi text care să le trimită către centrul nostru, o să explic acest lucru. Iar, cel mai important, o listă de cursuri şi materiale prin care poate populaţia să se pregătească. Plus un mod de alertare care ne permite să trimitem alerte meteo şi alte alerte populaţiei care să ajute populaţia să se pregătească pentru anumite situaţii”, a mai spus Raed Arafat

Aplicaţia va fi susţinută printr-o campanie a postului Discovery Channel, care este programată să înceapă de săptămâna viitoare.

Aplicaţia DSU poate fi descărcată gratuit din App Sore pentru sistemul de operare IOS (cel utilizat de telefoanele iPhone) sau din Market / Magazin Play pentru telefoanele care rulează sistemul de operare Android. 

"Lansăm o aplicaţie care momentan merge pe două sisteme telefonice, sistemul pe care îl foloseşte iPhone şi telefoanele cu sistemul de operare Android urmând, sper în cel mai scurt timp, să intrăm şi pe sistemul telefoanelor care folosesc Windows”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că dezvoltarea aplicaţiei a costat 17.000 de euro, iar banii au venit din donaţiile obţinute de Fundaţia pentru SMURD, astfel că nu au fost utilizate fonduri din bugetul de stat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.