Compania Naţională ”Apele Române” anunţă că viitura de pe râul Prut va fi tranzitată în condiţii de siguranţă, deşi cota de inundaţie a fost depăşită cu 133 de centimetri. Tendinţa este de aplatizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultimele 24 ore, râul Prut, la staţia Oroftiana, se situează peste cota de inundaţie cu 133 cm.  În prezent, se înregistrează o uşoară tendinţă de aplatizare. În vederea asigurării tranşei de atenuare, cât şi pentru tranzitarea viiturii formate pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana-Rădăuţi-Stânca, specialiştii Apelor Române au efectuat manevra de atenuare a viiturii la acumularea Stânca Costeşti, debitul evacuat fiind crescut de la 126 mc/s la 175 mc/s, prin deschiderea prizei de rezervă,  în conformitate cu regulamentele de exploatare a lucrării stabilite între România- Republica Moldova în condiţii de ape mari”, a transmis, luni, CN Apele Române.

Sursa citată a precizat că tot personalul operativ al Administraţiilor Bazinale de Apă /Sistemelor de Gospodărire a Apelor din judeţele afectate este în teren, asigurând monitorizarea comportării acumulării hidrotehnice şi a digurilor din aval de acumulare, fiind pregătit de intervenţie. 

”Echipele de intervenţie ale Apelor Române monitorizează permanent situaţia hidrologică a cursurilor de apă aflate sub avertizările hidrologice în vigoare şi acţionează prin formaţiile de lucru cu utilajele din dotare, acolo unde situaţia o impune.  Totodată, echipele de intervenţie ale Apelor Române acordă sprijin nemijlocit , autorităţilor locale şi echipelor Inspectoratelor Judeţene de Urgenţă, pentru deblocarea albiilor şi asigurarea secţiunilor de scurgere”, a mai transmis compania.  

Specialiştii solicită populaţiei să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice şi hidrologice.

De asemenea, autorităţile locale sunt rugate să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.